הליך תרומת ביציות עשוי להיות מאתגר מבחינה רגשית ופיזית אך בעזרת ליווי אישי ומקצועי ניתן להפוך אותו לחוויה טובה ומתגמלת הן עבור תורמת הביציות והן עבור מקבלי התרומה.
מיון ובחירת תורמת
השלב הראשון בתהליך תרומת ביצית הוא לסנן ביסודיות הן את תורמת הביציות והן את המועמדים לקבלת התרומה כדי כדי להבטיח שהם מתאימים. לאחר השלמת כל הבדיקות וביצוע התאמה, ניתן להתחיל בהליך תרומת ביציות. ציר הזמן הצפוי למחזור תרומת ביצית הוא בין חודשיים לשלושה חודשים (לאחר תחילת התהליך).
גירוי וסנכרון
הן המקבלת והן תורמת הביצית יטלו טיפול תרופתי על מנת לסנכרן את המחזורים. לאחר מכן תורמת הביציות תתחיל תרופות פוריות הניתנות בהזרקה, והמקבלת תיקח כדורי אסטרוגן לבליעה. כאשר תורמת הביציות זוכה לגירוי שחלתי, המחזור של הנמענת מסתנכרן עם זה של התורמת, כך שברגע שהביציות המופרות מועברות למקבלת התרומה, סביר להניח שגופה יקלוט את הביציות הללו.
שאיבת ביציות
כאשר יופקו מספר ביציות על ידי השחלות של התורמת, היא תוזמן לניתוח שאיבת ביציות באשפוז. לאחר שתורמת הביציות תהיה מוכנה לשאיבת ביציות, בן הזוג או תורם הזרע של הנמענת יצטרך לספק זרע להפריה חוץ גופית (IVF) במעבדה (על מנת להפרות את הביציות). לאחר מכן, הנמענת תתבקש להמשיך ליטול אסטרוגן דרך הפה ולהתחיל בקבלת נרות וגינליות של פרוגסטרון כדי להכין את הרחם שלה להשתלה. הנמענת עשויה להיות פונדקאית כאשר מדובר בתהליך תרומת ביצית לפונדקאות.
העברת עוברים
לאחר שאיבת הביציות וההפריה, הנמענת או הזוג המנסים להרות יערכו דיון מומחי פוריות באשר למספר העוברים להעברה ומועד ההעברה המתאים ביותר עבורם. אם התנאים להעברת עוברים אינם נוחים, העוברים עשויים להישמר בבטחה וניתן להעביר אותם בזמן טוב יותר. במקרים רבים של תרומת ביציות, מייצרים יותר עוברים ממה שניתן להשתמש במחזור טרי והעוברים הללו מוקפאים לשימוש עתידי.
לאחר העברת עוברים
לאחר העברת העובר הנמענת תצטרך להישאר במנוחה למשך כשלושה ימים. בדיקת ההריון תתבצע 10 עד 12 ימים לאחר העברת העובר.
מי הם הנמענים?
בדרך כלל זוגות בוחרים להשתמש בביציות של תורמת מכיוון שהם אינם מסוגלים להרות ילד עם הביציות של בת הזוג או כאשר מדובר בזוג הומוסקסואלי. ישנן סיבות רבות לכך שאישה לא תוכל להרות עם הביציות שלה, כולל גיל מבוגר, גיל מעבר מוקדם, ביציות באיכות ירודה או טיפולי סרטן קודמים שפגעו בשחלות. לעתים קרובות, הנמענים כבר עברו טיפולי פוריות נרחבים ללא הצלחה. מקבלי הביציות יכולים להיות זוגות, רווקים או גברים.
כמה עולה תרומת ביציות?
מחיר תרומת ביצית משתנה באופן דרמטי בין מדינה למדינה אך ניתן להגיד שהעלות בת 5 ספרות. תרומת ביצית בישראל כרוכה בעלות של כעשרת אלפים עד 20 אלף ש”ח והיא כוללת טיפולים ומעקב שוטפים אשר ממומנים על ידי סל הבריאות הממלכתי.
כאשר שוקלים קבלת תרומת ביצית מעבר לים, המחירים מתפסים עד 60,000 דולרים. תרומת ביציות בחו”ל מתאפשרת במגוון מסלולים אשר מציעים שלל אפשרויות הכוללות החזרת ביציות או עוברים, בחירת ביציות על ידי מאפיינים ספציפיים ומגוונים, הקפאת עוברים, ביטוח מקיף לתהליך ואפילו קבלת אישור כשרות.
סוכנות הפונדקאות “סורמום” מציעה תרומת ביציות בארץ ובשלל יעדים בעולם. אנו פועלים מול מאגרי תורמות ביציות גדולים ואיכותיים אשר מאפשרים ללקוחותינו לבחור את תרומת הביציות המתאימה ביותר עבורם על פי מאפיינים ספציפיים ובהתאם לצרכיהם.
שאלות נפוצות של תורמות ביציות
כמה זמן אורך תהליך ההתאמה למקבלי התרומה?
מציאת מקבלי התרומה נמשך בדרך כלל מספר שבועות. ברגע שתבחרי כתורמת ביציות, המחזור ייקח כארבעה שבועות.
במהלך תקופה של שבועיים תגיעי למרפאה מספר פעמים למעקב אולטרסאונד ובדיקות דם. ביום שבו נקבעת שאיבת הביציות, תהיי במרפאה במשך חלק גדול מהיום. רוב התורמות מסוגלות להמשיך לעבוד או להמשיך בעיסוקיהן במשך התהליך.
האם ישנן תופעות לוואי ומהם הסיכונים האפשריים?
כמו בכל הליך רפואי, ישנן תופעות לוואי וסיכונים אפשריים. נשים רבות חשות אי נוחות קלה מאוד או ללא אי נוחות במהלך מחזור התרומה. לאחרות יש תסמינים משתנים שבדרך כלל חולפים לאחר הליך החזרת הביציות. חלק מהתורמות עשויות להרגיש נפיחות, לחץ, כאבי בטן, רגישות בשדיים ומצבי רוח משתנים בעקבות נטילת תרופות הורמונליות. אלו תופעות החולפות עד המחזור הבא.
תופעות לוואי וסיכונים בהזרקה בדיקות הדם וזריקות ההורמונים בדרך כלל מינוריות. עם זאת, חלק מהנשים חוות כאב, אדמומיות או חבורות קלות במקום ההזרקה. תגובות אלרגיות הן נדירות.
קיים סיכון קטן להתפתחות תסמונת גירוי יתר שחלתי (OHSS) במהלך מחזור תרומת ביצית. OHSS מתרחש בדרך כלל לאחר הוצאת הביצית וכולל הגדלה של השחלות, עלייה משמעותית באצירת נוזלים בבטן וריכוז הדם בתוך כלי הדם.
האם יש הגבלות כלשהן במהלך התהליך?
השחלות שלך יגדלו במהלך תהליך תרומת הביציות. משום כך יש להימנע מפעילויות בעלות השפעה רבה כמו ריצה, אופני הרים וקפיצות עד מספר שבועות לאחר הוצאת הביציות. לאחר כחודש, השחלות שלך יחזרו לגודלן הרגיל.
האם אוכל להיכנס להריון במהלך הטיפול?
כן! חשוב מאוד להימנע מקיום יחסי מין מרגע התחלת הטיפול התרופתי ההורמונלי ועד שלושה שבועות לאחר הוצאת הביצית. זה ימנע הריון לא רצוי ויבטיח שהמחזור יעבור כמתוכנן.
האם זה ישפיע על הפוריות שלי או ידלל את הביציות שלי?
לא. להליך עצמו אין כל השפעה על היכולת העתידית שלך להביא ילדים לעולם. נשים נולדות עם כ-2 מיליון ביציות. בכל חודש, קבוצת ביציות מתחילה בתהליך ההתבגרות, אך הגוף בוחר רק ביצית אחת בכל מחזור לביוץ, בעוד שהשאר נספגות בגוף. תרופות פוריות “מצילות” חלק מהביציות העודפות הללו שהגוף בדרך כלל היה משליך.
תהליך תרומת או קבלת ביציות באמצעות סוכנות “סורמום” מאפשר לעבור את התהליך באופן הטוב והחלק ביותר. לפרטים נוספים על התהליך, צרו איתנו קשר.
עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.