פונדקאות היא אחד הפתרונות המרכזיים לזוגות ויחידים הנתקלים בקשיים בהבאת ילדים לעולם בדרכים המסורתיות. בישראל, חוק הפונדקאות (חוק ההסכמים לנשיאת עוברים, התשנ”ו-1996) מסדיר את התהליך בצורה קפדנית ומקיפה.
הכירו את העקרונות המרכזיים של החוק, התהליכים, הדרישות והאילוצים השונים הכרוכים במסע הפונדקאות בישראל.
מהו חוק הפונדקאות?
חוק הפונדקאות בישראל, או בשמו הרשמי – “חוק ההסכמים לנשיאת עוברים”, נחקק בשנת 1996 והוא מהווה את הבסיס המשפטי לתהליך הפונדקאות בארץ. מטרת החוק היא להסדיר את הליך הפונדקאות ולוודא שהוא מתבצע באופן חוקי, מוסדר ומפוקח, תוך שמירה על זכויותיהם של כל הצדדים המעורבים: ההורים המיועדים, האם הנושאת (הפונדקאית) והילד העתידי.
העקרונות המרכזיים של חוק הפונדקאות
1.מי זכאי לפנות לפונדקאות?
זוגות הטרוסקסואליים
בתחילה, החוק התייחס בעיקר לזוגות הטרוסקסואליים נשואים שאינם יכולים להביא ילדים לעולם בדרך אחרת. זכאותם לפונדקאות נקבעת לאחר שהוכיחו חוסר יכולת רפואית מוכחת להרות וללדת.
יחידים וזוגות חד מיניים
לאחר שהזכאות לפונדקאות הורחבה גם לנשים יחידות, בשנת 2022 נעשה תיקון לחוק שהרחיב את הזכאות לפונדקאות גם לגברים יחידים ולזוגות חד מיניים. תיקון זה מייצג צעד משמעותי לקראת שוויון זכויות ומתן אפשרות להורות ליותר אנשים.
2.אישור ועדה
תפקידה של ועדת האישורים
הסכם הפונדקאות חייב לקבל את אישור ועדת אישורים מיוחדת, שהוקמה על פי החוק. הוועדה כוללת רופאים, פסיכולוגים, משפטנים ונציגי ציבור, ותפקידה לבדוק את כשירותם של ההורים המיועדים והפונדקאית, ולוודא שהתהליך מתבצע בצורה מוסרית וחוקית.
קריטריונים לאישור
הוועדה בוחנת מגוון קריטריונים, כולל מצבם הבריאותי, הנפשי והכלכלי של ההורים המיועדים והפונדקאית, כדי להבטיח שכל הצדדים מסוגלים לעמוד בדרישות התהליך ולהתמודד עם השלכותיו.
3.בחירת הפונדקאית
דרישות חוקיות
החוק מגדיר קריטריונים ברורים לבחירת הפונדקאית. עליה להיות אישה בגילאי 22-38, אשר עברה לפחות לידה אחת בעבר. כמו כן, היא אינה יכולה להיות קרובת משפחה של ההורים המיועדים, למעט במקרים חריגים.
תהליך הבחירה
בחירת הפונדקאית היא תהליך מורכב הכולל בדיקת מועמדות שונות, בדיקות רפואיות ופסיכולוגיות, ודיונים על התנאים הכלכליים וההסכמים המשפטיים.
4.הסכם הפונדקאות
מרכיבי ההסכם
חוק הפונדקאות מחייב עריכת הסכם מפורט ומקיף בין ההורים המיועדים לפונדקאית. ההסכם כולל תנאים כספיים, התחייבויות רפואיות, זכויות וחובות של כל צד, וכן הגבלות בנוגע לאורח חייה של הפונדקאית במהלך ההריון.
חשיבות ההסכם
ההסכם מהווה מסמך משפטי חשוב שנועד להגן על זכויות כל הצדדים ולמנוע סכסוכים עתידיים. הוא נבדק ומאושר על ידי ועדת האישורים ומהווה תנאי הכרחי לביצוע התהליך.
5.פיקוח רפואי ונפשי
מעקב רפואי
יש צורך בפיקוח רפואי קפדני על הפונדקאית. היא מחויבת לעבור בדיקות רפואיות מקיפות לפני ואחרי ההפריה, וכמו כן במהלך כל תקופת ההריון. הבדיקות מיועדות להבטיח את בריאותה הפיזית והנפשית של האם הנושאת ואת בריאותו של העובר.
תמיכה נפשית
בנוסף למעקב הרפואי, הפונדקאית מקבלת גם תמיכה נפשית מקצועית לאורך כל התהליך. תמיכה זו כוללת פגישות עם פסיכולוגים ומומחים בתחום, המסייעים לה להתמודד עם האתגרים הרגשיים של ההריון הפונדקאי.
6.זכויות וחובות הפונדקאית
זכויות כלכליות
על אף שהליך פונדקאות בישראל הוא אלטרואיסטי, הפונדקאית זכאית לתנאים כספיים מוגדרים בחוק, הכוללים פיצוי כספי על ההוצאות הרפואיות, אובדן ימי עבודה, ותשלום נוסף על הליך הפונדקאות עצמו. פיצוי זה נועד לכסות את העלויות הנלוות ולהעניק לה תמורה הולמת על מאמציה.
אבל יש גם חובות
הפונדקאית מחויבת לשמור על אורח חיים בריא ומפוקח במהלך ההריון. היא מחויבת להימנע מעישון, שתיית אלכוהול, ופעילויות אחרות העלולות לסכן את בריאותה ואת בריאות העובר. בנוסף, היא נדרשת לשתף פעולה עם ההורים המיועדים ולעדכן אותם במצב ההריון באופן שוטף.
7.הכרה משפטית בילד
תהליך האישור המשפטי
לאחר הלידה, ההורים המיועדים צריכים לקבל אישור משפטי להורותם על הילד. התהליך כולל הגשת בקשה לבית המשפט לענייני משפחה, שדן בכשירות ההורים ובהסכמה מקדימה של הפונדקאית לויתור על זכויותיה ההוריות.
השלכות משפטיות
האישור המשפטי מעניק להורים המיועדים את הזכויות והחובות המשפטיות כלפי הילד. הם הופכים להוריו החוקיים לכל דבר ועניין, והפונדקאות מוותרת על כל זכות משפטית כלפיו.
צידה לדרך: תובנות והמלצות לפונים לפונדקאות
1.הבינו באופן מעמיק את התהליך
פונדקאות היא תהליך מורכב וארוך טווח, הדורש הבנה מעמיקה של כל שלב ושל ההשלכות המשפטיות, הרפואיות והנפשיות הנלוות אליו. חשוב להיעזר בסוכנות פונדקאות מקצועית ומיומנת וללמוד את החוק על כל פרטיו לפני הכניסה לתהליך.
2.הכנה רגשית
מעבר להכנה המשפטית והכלכלית, חשוב לעבור הכנה רגשית לקראת תהליך הפונדקאות. ההורים המיועדים והפונדקאית צריכים להיות מוכנים להתמודד עם האתגרים הרגשיים ולהיעזר בתמיכה מקצועית בעת הצורך.
3.שיתוף פעולה ותקשורת
שיתוף פעולה ותקשורת פתוחה בין כל הצדדים המעורבים הם מפתח להצלחת התהליך. חשוב לקיים דיאלוג מתמשך, להבהיר ציפיות ולפתור מחלוקות בצורה בונה.
בקיצור, חוק הפונדקאות הישראלי נועד להבטיח שתהליך הפונדקאות יתבצע בצורה מוסדרת, שקופה ומפוקחת, תוך שמירה על זכויותיהם ובריאותם של כל הצדדים המעורבים. החוק מספק כלים ונהלים ברורים להתנהלות התהליך, ומאפשר להורים המיועדים להגשים את חלומם להורות בצורה בטוחה וחוקית.
הבנת עקרונות החוק והדרישות המלוות את התהליך היא חיונית להיערכות נכונה ולהצלחת התהליך. חשוב לזכור כי פונדקאות היא לא רק תהליך רפואי ומשפטי, אלא גם מסע רגשי וערכי הדורש תמיכה וליווי של סוכנות פונדקאות מקצועית ובעלת מוניטין מצוין.
סוכנות הפונדקאות סורמום מלווה ישראלים רבים במסעות הפונדקאות שלהם ומסייעת ביצירת הליך פונדקאות נעים, חלק ומוצלח. אם אתם שוקלים לצאת למסע פונדקאות, פנו אלינו ויחד ניצור תוכנית פונדקאות שמתאימה בדיוק לכם.
עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.