עיקרי חוק הפונדקאות: תנאים, עלויות וגורמים נוספים שחשוב לקחת בחשבון

פונדקאות מציעה אלטרנטיבה להבאת ילד לעולם עבור אנשים שאינם יכולים להרות או ללדת באופן טבעי וחולמים להפוך להורים. בעוד שפונדקאות גדלה בפופולריות ברחבי העולם, המסגרת המשפטית שלה משתנה בין מדינות. מדינה אחת הניצבת בחזית דיני הפונדקאות היא ישראל, אשר עיצבה את החקיקה שלה בקפידה, תוך הבטחת רווחתם של כל הצדדים המעורבים. מאמר זה מעמיק בחוק הפונדקאות הישראלי, “חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור ההסכם ומעמד היילוד), התשנ”ו-1996”, כדי להבהיר את התנאים וגורמי המפתח שעל הורים לעתיד לשקול לפני שהם יוצאים למסע משנה חיים.

בראשית חוק הפונדקאות בישראל

חוק הפונדקאות שנוסד בשנת 1996, משמש כאבן היסוד של הפונדקאות בישראל. החוק חוקק במטרה להסדיר הליכי פונדקאות, לעזור להורים המיועדים להביא ילד לעולם כאשר התעברות טבעית או טיפולי פוריות רפואיים לא היו אפשריים. בתחילה, היקפו של החוק היה מוגבל, ואפשר רק לזוגות הטרוסקסואלים לעבור הליכי פונדקאות. עם זאת, ככל שהחברה התפתחה וההבנה של הדינמיקה המשפחתית השתנתה, החוק עבר תיקונים. עד שנת 2022, התיקונים הללו סללו את הדרך גם לנשים וגברים יחידים וגם לזוגות הומוסקסואלים שאינם יכולים להרות או ללדת וכעת זכאים לעבור הליך פונדקאות בארץ.

עקרונות הליבה של החוק

חוק הפונדקאות הישראלי הינו מקיף ומכסה קשת רחבה של היבטים. להלן כמה מהמרכיבים המרכזיים שלו:

פיקוח של ועדת אישורים מיוחדת: משרד הבריאות מכנס ועדה המורכבת מאנשי מקצוע המשתרעים על תחומים שונים הקשורים לפונדקאות. תפקידה של הוועדה היא הגורם העליון בהבטחת רווחתם של כל הצדדים המעורבים בתהליך. חברי הוועדה מאמתים את המצב הבריאותי והנפשי על המעורבים ומשרים שכל הצדדים מבינים את ההשלכות וההביטים הקשורים לפונדקאות. רק לאחר מכן הוועדה רשאית לאשר את ביצוע התהליך וההורים המיועדים יחד עם הפונדקאית שלהם יכולים לצאת למסע הפונדקאות שלהם.

סטטוס היילוד: לאחר הלידה יש להעביר מיד את משמורת היילוד להורים המיועדים. עם זאת, במצבים בהם ההורים המיועדים אינם יכולים לתבוע אפוטרופסות חוקית בתוך התקופה שנקבעה, מתערבת העובדת הסוציאלית של המדינה ומחליטה על דרך הפעולה לטובת הילד.

פונדקאות בינלאומית: מתוך הכרה באתגרים ובזמני ההמתנה הממושכים הקשורים לפונדקאות בארץ, ישראל מאפשרת לאזרחיה לבחון אפשרויות פונדקאות במדינות זרות כמו גאורגיה, ארה”ב ואוקראינה. לעיתים ביצוע הליך הפונדקאות בחו”ל מאפשר אלטרנטיבה מהירה וזולה יותר להורים המיועדים אך לרוב מדובר בהליך מורכב יותר שמצריך סיוע ליווי של סוכנות פונדקאות מקצועית ומיומנת לאורך כל הדרך.

סוגי פונדקאות: פונדקאות בישראל הינה פונדקאות הריון בלבד. המשמעות היא שהפונדקאית אינה תורמת הביצית ואין לה קשר גנטי לתינוק. בנוסף, החוק מתיר רק ביצוע הליך פונדקאות אלטרואיסטית, שבה הפונדקאית לא מקבלת תשלום עבור שירותיה אלא מפוצה על הוצאות הקשורות להריון וללידה. החוק הישראלי מסדיר את עניין הפיצוי וקובע סכומים אשר משתנים בהתאם לגורמים שונים הכרוכים בתהליך כמו מספר החזרות עוברים, מספר עוברים בהריון, סוג הלידה, בדיקות מיוחדות ועוד. 

קריטריונים לפונדקאיות

חוק הפונדקאות הישראלי גם מתווה קריטריונים מחמירים שעל פונדקאיות פוטנציאליות לעמוד בהם:

  • גיל בין 22 ל-38 בזמן אישור ההסכם.
  • תושבת ישראל שאינה נשואה (אם כי קיימים חריגים באישור הוועדה).
  • הרתה בעבר וגידלה לפחות ילד אחד.
  • לא עברה יותר מארבע לידות או שימשה כפונדקאית יותר מפעמיים.
  • בעלת בריאות גופנית ורגשית טובה.
  • אין קשר גנטי לתינוק.
  • חולק את ההשתייכות הדתית של האם המיועדת, למעט חריגים מסוימים.
  • נכנסת לתהליך מתוך רצון מלא והסכמה חופשית, תוך הבנה של כל הסיכונים הפוטנציאליים.

התקדמות החוק: פונדקאות לגברים יחידים וזוגות הומוסקסואלים

הגישה המתקדמת של ישראל לפונדקאות באה לידי ביטוי בתקנות האחרונות שלה המאפשרות גם לגברים יחידים ולזוגות חד מיניים לעבור הליכי פונדקאות במדינה. מהלך זה לא רק מקל על פונדקאות מקומית אלא גם מציע לאוכלוסיה זו גישה להטבות שהמדינה מציעה בכל הנוגע לטיפולי פוריות ומימון בדיקות ולידה. בניגוד להורים מיועדים הטרוסקסואלים, זוגות הומוסקסואלים וגברים יחידים אינם מחויבים להראות צורך רפואי בפונדקאות. למרות שהשינוי הרגולטורי הזה ראוי לשבח, הורים פוטנציאליים עדיין חייבים לנווט במבוך הבירוקרטי של אישורי ועדות ומחסור פוטנציאלי בפונדקאיות, לכן זוגות רבים עדיין בוחרים באלטרנטיבה נגישה יותר של פונדקאות במדינה זרה.

חשיבותה של סוכנות פונדקאות בהליך פונדקאות בארץ ובחו”ל

פונדקאות, כדרך להורות, היא ללא ספק מסע מורכב וטעון רגשית. מהשלבים הראשוניים של הבנת החוק ועד למציאת פונדקאית מתאימה והבטחה שהתהליך כולו יתנהל בצורה חלקה, ישנם אינספור משתנים שיש לקחת בחשבון. בתוך המורכבות הזו, סוכנויות פונדקאות ממלאות תפקיד הכרחי, ומציעות הדרכה, מומחיות ומסגרת מובנית הן להורים המיועדים והן לפונדקאיות. עבור רבים היוצאים למסע זה בארץ ובחו”ל, סוכנויות אלו הופכות לסלע של חווית הפונדקאות שלהן.

סוכנות הפונדקאות סורמום היא סוכנות ישראלית ותיקה ובעלת מוניטין מצוין בביצוע הליכי פונדקאות בארץ ובשלל מדינות ברחבי העולם. אנו מסייעים לזוגות ויחידים רבים במסעות הפונדקאות שלהם תוך מתן סיוע משפטי, רגשי ורפואי לכל המעורבים בתהליך. 

לסיכום

נוף הפונדקאות של ישראל התפתח מאוד מאז 1996. עם מסגרת משפטית חזקה המבטיחה את רווחת כל הצדדים, הפונדקאות בישראל היום מכילה יותר מאי פעם. הורים לעתיד השוקלים מסלול זה צריכים להכיר את הניואנסים של החוק כדי להבטיח דרך חלקה להורות. בין אם תבחרו בפונדקאות מקומית או בינלאומית, הבנת החוק היא חיונית לקבלת החלטות מושכלות.

לא יודעים איך להתחיל? צרו איתנו קשר והמומחים שלנו ישמחו ללוות אתכם בתהליך צעד אחר צעד. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...