הליך פונדקאות בישראל או בחו”ל: סקירה של האפשרויות העומדות בפניכם

ישראל ידועה כמובילה עולמית בטכנולוגיות רבייה, עם המספר הגבוה ביותר של מחזורי IVF לנפש בעולם. במובנים רבים, פונדקאות יכולה להיחשב לאחת מההרחבות הטבעיות של תרבות ממוקדת פוריות זו. אך האם פונדקאות בישראל כדאית לישראלים או שישנם יתרונות דווקא לביצוע הליך פונדקאות מעבר לים? 

ספוילר: אין תשובה אחת טובה לכולם. 

פונדקאות בישראל: מסגרת משפטית

פונדקאות בישראל מוסדרת בחוק ההסכמים להעברת עוברים אשר עבר מספר תיקונים משמעותיים לאורך השנים, כאשר האחרון שבהם החל בשנת 2022. לפי חוק זה, פונדקאות נחשבת לטיפול פוריות המיועד לזוגות נשואים הטרוסקסואלים והומוסקסואליים כאחד וכן ליחידות ויחידים ישראלים, כל עוד יש לאחד ההורים המיועדים קשר גנטי לילד.

בישראל מותרת פונדקאות הריון אלטרואיסטית בלבד, והאם הפונדקאית לא מקבלת פיצוי כספי עבור שירותיה, אלא זכאית לגמול עבור זמנה, כל ההוצאות הרפואיות ואובדן הכנסה במהלך ההריון.

הסכם הפונדקאות הכולל בתוכו את הסכום הניתן לפונדקאית חייב להיות מאושר על ידי ועדת מדינה מיוחדת המכונה ועדת האישורים אשר לה ניתנה הסמכות הבלעדית לאשר הליך פונדקאות בישראל.

מהי ועדת האישורים?

ועדת האישורים היא חלק בלתי נפרד מתהליך הפונדקאות בישראל. גוף זה מורכב ממומחים לגינקולוגיה ומיילדות, רפואה כללית, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, איש דת ונציג המתמחה במשפטים. כל אלו בודקים גורמים שונים, כגון מצב משפטי, גיל, מצב בריאותי ונפשי ומוכנות פסיכולוגית של ההורים המיועדים. כמו כן, הם בודקים האם ההורים המיועדים קיבלו מידע מלא על הפרטים המשפטיים של התהליך ואם אין להם עבור פלילי בארץ או בחו”ל.

קריטריונים לפונדקאיות בישראל

בישראל, האם הפונדקאית חייבת להיות בת אותה דת של האם המיועדת כדי להימנע מקונפליקטים דתיים אפשריים. אין דרישות תושבות ספציפיות, אך לרוב הפונדקאית תהיה רווקה, אלמנה או גרושה, בגיל 22 עד 38, עם היסטוריה של לפחות הריון ולידה אחד תקינים.

פונדקאית בארץ אינה יכולה להיות קרובת משפחה של ההורים המיועדים ואינה יכולה להיות בעלת היסטוריה של יותר מארבע לידה בסך הכל, עם מקסימום שני עוברים להריון.

בנוסף, צריכה לעבור לפחחות לפחות שנה אחת מאז הלידה האחרונה שלה. במקרים מיוחדים, אישה נשואה יכולה לשמש פונדקאית בהסכמת ועדת האישורים ובאישור בן זוגה.

תרומת ביצית ואבחון גנטי טרום השרשה (PGD)

תורמות ביציות בישראל הן בדרך כלל אנונימיות וניתן להשתמש בביציות שלהן רק מסיבות רפואיות שאושרו על ידי רופא. ישנם שני סוגים של תורמות ביציות: “תורמות מתנדבות” שהן נשים בריאות בגילאי 21-35, ו”תורמות מטופלות” שהן נשים שעוברות טיפול IVF בעצמן ומוכנות לתרום את הביציות שלהן. אף אחד מהסוגים לא יכול להיות קרוב משפחה של ההורים המיועדים.

הממשלה קובעת פיצוי כספי לתורמות ביצית, וכל תורמת יחידה יכולה לבצע לא יותר משלושה מחזורי תרומה. בנוסף, ניתן להשתמש בבדיקת PGD, אך רק עבור התוויות רפואיות.

פונדקאות בינלאומית להורים ישראלים

בעוד שפונדקאות בישראל מוסדרת באופן קפדני, ייתכן שזו לא האפשרות הטובה ביותר או היחידה עבור כל ההורים הישראלים. פונדקאות בינלאומית יכולה להציע דרכים חלופיות להורות, אך היא מגיעה עם מערכת שיקולים משלה, כולל מסגרות משפטיות שונות, עלויות ומחסומי תרבות ושפה פוטנציאליים.

מסיבות אלו ועוד, חשוב לפנות לסוכנות פונדקאות בינלאומית בעלת מוניטין מצוין לקבלת ייעוץ המותאם למצב הספציפי שלכם ולהמשך ליווי וסיוע לאורך כל מסע הפונדקאות שלכם.

פונדקאות בארץ או בחו”ל? סקירת יתרונות וחסרונות

יתרונות של פונדקאות בישראל:

1.היכרות ונוחות

ישראלים נוטים להרגיש בנוח יותר בתוך התרבות ומערכת הבריאות הישראלית, במיוחד לאחר מספר ניסיונות להרות באופן טבעי. היכרות עם השפה המקומית, נהלים רפואיים, נבכי ביטוח הבריאות ועוד, עשויים לתת תחושת ביטחון והבנה טובה יותר של תהליך הפונדקאות בארץ.

2.טיפול רפואי איכותי

ישראל מתהדרת בכמה מהמתקנים הרפואיים הטובים בעולם. זוגות המחפשים תהליך פונדקאות מנוהל היטב ובטוח יכולים להיות בטוחים שיקבלו טיפול רפואי מהשורה הראשונה אם יבחרו בישראל. המדינה כוללת טכנולוגיה רפואית מתקדמת ואנשי מקצוע בעלי הכשרה גבוהה בכל תפקידי הרפואה – מטכנאי אולטרסאונד, דרך מומחי סקירת מערכות, צוות מעבדה, אמבריולוגים, ועד גינקולוגים ומומחים לתמיכה בהריון.

3.נגישות

קלות הגישה של ישראלים להליכי פונדקאות בישראל היא משמעותית, כאשר היא חוסכת זמן וכסף על נסיעות בינלאומיות לטיפולי פוריות, בדיקות ולידה. זה מאפשר להורים המיועדים לשמור על לוחות הזמנים הרגילים של העבודה ושגרת החיים שלהם תוך שמירה על קשר רציף עם הפונדקאית.

4.הבאת הילד הביתה באופן פשוט יותר

עבור פונדקאות המתרחשות בחו”ל, על היילוד להיות בעל דרכון כדי לחזור לישראל. לעומת זאת, פונדקאות המתרחשת בתוך ישראל מבטלת את המכשול הבירוקרטי הזה.

5.הליך פתוח כמעט לכולם 

החל משנת 2022 ישראל מאפשרת ביצוע הליכי פונדקאות לזוגות חד מיניים וגברים יחידים ובכך מעניקה אפשרויות שוות לכלל האוכלוסיה.

חסרונות פונדקאות בישראל

1.תהליך גוזל זמן

הליכי פונדקאות בישראל כרוכים בניירת רבה ויכולים להימשך זמן רב משמעותית מהליכים במדינות אחרות. לדוגמה, ייתכן שיחלפו בממוצע ארבעה חודשים עד שהורים לעתיד יפגשו פונדקאית פוטנציאלית, ולאחר מכן חודשיים נוספים כדי לקבל את אישור הוועדה, ועוד שישה חודשים לתחילת הטיפולים בפועל.

2.תקנות פחות מחמירות לפונדקאיות

בהשוואה למדינות מסוימות אחרות, בישראל יש הגבלות רופפות יותר על אמהות פונדקאיות, שעלולות להוות סיכון להריון. לדוגמה, הגיל המתאים לאם פונדקאית בישראל נע בין 22 ל-38, בעוד שישנן מדינות המגבילות את הגיל ל-35. מגבלת גיל מחמירה זו במקומות אחרים יכולה להפחית סיבוכי הריון וסיכונים.

יתרונות של פונדקאות בחו”ל

1.עלות נמוכה יותר במדינות מסוימות

יתרון בולט של פונדקאות בחו”ל הוא העלות המופחתת במדינות מסוימות בהשוואה לסכומים הנגבים בדרך כלל בישראל, מה שעשוי לחסוך להורים עשרות אלפי שקלים. עם זאת, חשוב לדעת שישנם יעדי פונדקאות יקרים יותר מישראל כמו ארה”ב וקנדה.

2.אנונימיות

יתרון נוסף הוא ההזדמנות לפרטיות, שיכולה להיות חיונית עבור הורים שרוצים לשמור על סודיות מסע הפונדקאות שלהם.

3.זמן המתנה קצר יותר

זמן התחלת הטיפול הוא כארבעה שבועות – קצר בהרבה מתקופת ההמתנה הארוכה בישראל.

חסרונות של פונדקאות בחו”ל

1.איכות רפואית משתנה

ייתכן שרמת השירותים הרפואיים בחו”ל לא תואמת את אלה המצויים בישראל, מה שגורם להורים המיועדים לדאוג יותר מהתהליך הטיפולי. עם זאת, בבדיקה קפדנית וליווי של סוכנות פונדקאות מקצועית, בהחלט ניתן להבטיח טיפול רפואי איכותי.

2.בעיות נגישות

ייתכן שהורים יצטרכו להשקיע זמן משמעותי בנסיעות ושהייה במדינה זרה כדי להשלים את כל ההליכים, הבדיקות וביקורי המעקב הנדרשים. זה כולל את טיפולי הפוריות בפועל, מעקב הריון ונוכחות בלידה.

3.חלק מהיעדים אינם פתוחים לזוגות הומוסקסואלים

לכל מדינה סט חוקים ותקנות משלה וחלק מהמדינות אינן מאפשרות ביצוע הליך פונדקאות לזוגות חד מיניים לגברים יחידים. 

בסופו של דבר, כל זוג יצטרך לשקול את הגורמים הללו ולקבל החלטה המתאימה ביותר לנסיבות האישיות שלו. חלק מההורים המיועדים עשויים לתעדף יעילות זמן ולרצות לזרז את התהליך, בעוד שאחרים עשויים להיות מונחים על ידי שיקולים כלכליים ולהעדיף אפשרויות משתלמות יותר בארץ או בחו”ל. הבנת האפשרויות השונות העומדות בפניכם חיונית לפני היציאה למסע הפונדקאות ולקבלת החלטות מושכלות ומיטביות עבורכם.

לקבלת ייעוץ וליווי לכל אורך מסע הפונדקאות שלכם בארץ או בעולם, צרו איתנו קשר והמומחים של סוכנות סורמום ישמחו לסייע לכם. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...