חדשות מעולות לגברים ולזוגות הומוסקסואליים בישראל! לאחר כעשור בו עלו והתחזקו הקולות הקוראים לאפשר לזוגות חד מיניים ולגברים יחידנים להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאות, התיקון לחוק עבר ושנת 2022 נפתחה בבשורה מרגשת: מעתה גם זוגות הומוסקסואליים וגברים יחידנים יכולים לעבור הליך פונדקאות בארץ.
איך הגענו עד הלום? קבלו סקירה היסטורית קצרה על נבכי החוק והפוליטיקה של הפונדקאות
חוק ההסכמים הישראלי לנשיאת עוברים הידוע גם בשם “חוק הפונקאות” הינו חוק המסדיר את ההסכם בין ההורים המיועדים לפונדקאית ואת מעמדו של הילוד. החוק נוצר בשנת 1996 ועד התיקון האחרון, הוא אפשר רק לזוגות הטרוסקסואליים, משמע גבר ואישה, לעבור הליך פונדקאות בישראל.
חלפו השנים, זוגות ישראלים חשוכי ילדים עברו הליכי פונקאות בארץ, בעוד שנשים וגברים יחידים וזוגות הומוסקסואליים נאלצו לארוז תקווה ודרכון וטסו למדינות אחרות אשר איפשרו להם להגשים את חלומם ולהביא לעולם ילד באמצעות פונדקאות.
בשנת 2008 נוצר התיקון השני לחוק אשר הכריז כי מעתה גם נשים יחידניות יכולות להשתמש בשירותי פונדקאות בארץ. התיקון החדש טלטל את סירת הפונדקאות וב-11 ביולי 2021, פסק בג”ץ כי תיקון החוק מפלה זוגות חד מיניים וגברים יחידניים המעוניינים בהליך פונדקאות והכריז כי בתוך חצי שנה תבוטל האפליה.
הנה חלפה לה חצי שנה ואכן האפליה בוטלה וסוף סוף פונדקאות לגבר יחיד ולזוגות הומוסקסואליים הפכה למציאות המאפשרת להפוך להורים באמצעות פונדקאות ללא הבדל דת, גזע או מין.
אם הבשורה הזאת גרמה לכם לרצות להגשים את חלומכם להביא לעולם ילד, יש כמה דברים שחשוב שתדעו על הליך הפונדקאות בישראל.
ברוכים הבאים לעולם הפונדקאות הישראלי
פונדקאות הריון מסייעת למי שאינו יכול להיכנס להריון וללדת ילד. ההורים המיועדים נעזרים בנשאית הריון (המכונה גם אם פונדקאית) כדי לשאת ברחמה את העובר עד הלידה.
פונדקאות היא תהליך ארוך ומורכב המצריך אנשי מקצוע רפואיים ומשפטיים שינחו את ההורים המיועדים ויעניקו תמיכה חזקה לאורך המסע. וזה בדיוק מה שאנחנו עושים בסוכנות הפונדקאות “סורמום”.
איך מבוצע התהליך?
באמצעות IVF (הפריה חוץ גופית) יוצרים עוברים במעבדה במרפאת פוריות. לפעמים ההורים המיועדים משתמשים בחומר הגנטי שלהם ולעיתים נדרשת תורמת ביצית או תרומת זרע. במרפאת הפוריות מושתלים 1-2 עוברים בנשאית ההריון וכאשר העוברים נקלטים בהצלחה, הפונדקאית נושאת אותם ברחמה לאורך כל ההריון.
לאחר הלידה היילוד מועבר להורים המאושרים וחלה הסדרה של מעמדו בארץ.
מי רשאית להיות פונדקאית בישראל?
- גילה של הפונדקאית בין 22 ל-38 שנים.
- הפונדקאית הינה תושבת ישראל.
- הפונדקאית אינה נשואה. עם זאת, ישנם מקרים בהם הוועדה מתירה גם לאישה נשואה לשמש כפונדקאית.
- ללא קרבה משפחתית לאחד ההורים המיועדים.
- הפונדקאית הרתה וגידלה ילד אחד לפחות אך לא ילדה יותר מ-4 פעמים.
- היא לא שימשה כפונדקאית יותר מפעמיים ולא ילדה כפונדקאית יותר מפעם אחת.
- הפונדקאית חתמה על טופס ויתור על סודיות רפואית.
- היא משתייכת לאותה דת כמו האם המיועדת או בהתאם להחלטת הוועדה.
- היא עשתה את ההסכם לנשיאת עוברים בהסכמה מרצון חופשי.
- לא קיים חשש לפגיעה בבריאותה של הפונדקאית ונקבע בהסכם לנשיאת עוברים כי לא יעשו יותר משישה ניסיונות להשתלת הביציות המופרות באם הנושאת.
- לא קיים חשש לפגיעה בטובת הילד שיוולד.
- קיימת חוות דעת רפואית מטעם מומחה ביילוד וגנטיקה על התאמת האישה הנושאת לתהליך.
- קיימת הערכה פסיכולוגית על התאמתה לתהליך.
- אין חשש שהתהליך עלול לסכן את שלומם ובריאותם של המעורבים בתהליך, כולל היילוד, או יגרום לפגיעה בזכויותיהם.
כיצד ההורים המיועדים והפונדקאית מתחילים בתהליך?
טרם תחילת תהליך הפונדקאות על שני הצדדים: ההורים המיועדים והפונדקאית המיועדת, לחתום על הסכם פונדקאות.
ישנם תנאים רבים אשר צריכים להיות מוסדרים בהסכם על אופן ביצוע התהליך, על מעורבות ההורים המיועדים, על החלטות בדבר ההריון והלידה שאולי תצטרכו לקבל בהמשך, על התשלום אודות צרכיה של הפונדקאית וכן על מסירת הילוד להורים המיועדים. ההסכם צריך להתבצע על ידי צוות משפטי של שני הצדדים ומתוך הסכמה ומודעות מלאה של הצדדים לתנאי ההסכם. על ההסכם לעבור את אישור ועדת הפונדקאות ורק לאחר מכן הוא נכנס לתוקפו והצדדים יכולים להתחיל בתהליך.
במסגרת ההסכם מסכימה האם הנושאת להתעבר באמצעות הפרייה, לשאת את ההריון ולמסור את התינוק להוריו לאחר הלידה. בתמורה, מתחייבים ההורים למתן פיצוי כספי לפונדקאית וכן נושאים בכל ההוצאות עבור תקופת ההיריון והלידה. סכום הפיצוי קבוע ומעוגן בחוק ונע בין 200-300 ש”ח בהתאם לצרכים הרפואיים הכרוכים בתהליך.
לאור התיקון החדש לחוק, הן פונדקאות לזוגות גייז והן פונדקאות לגבר יחיד אפשריות מעתה בישראל בהתאם לתנאי החוק החלים על כל הורה מיועד בתהליך פונדקאות.
ומה לאחר הלידה?
הוצאות הלידה של הפונדקאית בישראל ממומנות במלואן על ידי המדינה ככל לידה של תושבת ישראל. לאחר הלידה הן הפונדקאית והן ההורים המיועדים זכאים לקבלת דמי לידה מהביטוח הלאומי וכן לחופשת לידה כמוגדר בחוק.
יילוד אשר נולד בתהליך פונדקאות בארץ אינו נרשם באופן אוטומטי במשרד הפנים כילדם של ההורים המיועדים, אלא יש לבצע הליך משפטי לצורך קבלת צו הורות.
צו ההורות הוא פסק דין בו קובע בית המשפט כי הילד שנולד בהליך פונדקאות הוא הילד של ההורים המיועדים. עם פסק הדין ניגשים למשרד הפנים ורושמים את הילד בתעודת הזהות של ההורים המיועדים.
טרם הלידה על ההורים המיועדים לפנות לפקידת הסעד הארצית על מנת לקבל תסקיר ולאחר הלידה, תגיע שוב העובדת הסוציאלית על מנת למסור את הילד להורים המיועדים.
עד למתן צו ההורות, הילד נמצא בחזקת ההורים המיועדים למרות שאינם הוריו המשפטיים והאפוטרופוס הבלעדי על הילד הוא פקיד הסעד.
הליך פונדקאות בארץ הינו מסע ארוך ומטלטל לעיתים ולכן חשוב לקבל תמיכה משפטית, רפואית ורגשית מאנשי מקצוע מומחים לפונדקאות. ב”סורמום” תוכלו לקבל תמיכה מלאה וליוויי צמוד לכל אורך התהליך ועד לאחר הלידה כך שתוכלו להיות שקטים ובטוחים שאתם בידיים טובות.
עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.