נשים ששוקלות להיות פונדקאיות עשויות להישאל לעתים קרובות “למה דווקא פונדקאות?”. לנשאיות הריון יש סיבות רבות ושונות לפונדקאות וכל אחת עשויה למצוא יתרונות שונים בחוויה.
פונדקאות היא לפני הכל, נתינה גדולה לאחר ומעשה שבסופו נוצרת משפחה חדשה. נשים פונדקאיות לוקחות חלק בפלא הזה של הבאת ילד עבור הורים אחרים שלא יכולים ללדת בעצמם. כדי לגרום לנשים לבחור בפונדקאות ממקום של נתינה ורצון אמיתי, בישראל ניתן לבצע רק פונדקאות אלטרואיסטית. המשמעות של זה היא שהפונדקאית מקבלת תשלום בסכום הקבוע בחוק ושמטרתו לכסות על ההוצאות הכרוכות בתהליך הפונדקאות ובלידה.
עם זאת, לצד הפיצוי הכספי ישנן כמה זכויות הקבועות בחוק לטובתן של נשים פונדקאיות, על מנת לתמוך בהן מבחינה כלכלית במהלך ההריון ולאחר הלידה.
אם את שוקלת להיות פונדקאית ולסייע לאנשים אחרים להפוך להורים, כדאי שתכירי את זכויותיך. לשם כך הכנו עבורך מדריך של כל הזכויות של פונדקאית בישראל.
אך לפני הכל, מהם בכלל היתרונות בלהיות פונדקאית?
פונדקאות היא מתנה מתגמלת
רוב הנשים שבוחרות בפונדקאות עושות זאת כדי לתת מעצמן עבור משפחה אחרת. צריך להיות אדם מיוחד וחומל כדי להפוך לאם פונדקאית. פונדקאית יכולה לצאת ממסע הפונדקאות בתחושה עמוקה של גאווה וסיפוק שהיא הצליחה לעזור למשפחה אחרת בצורה הכי חסרת אנוכיות שאפשר.
פונדקאות מאפשרת לך לחוות הריון
פונדקאיות רבות נהנות מלהיות בהריון. תהליך הפונדקאות מאפשר לך לחוות שוב את מסע הריון מופלא גם אם המשפחה שלך כבר שלמה.
פונדקאיות נהנות מתחושת קהילה
פונדקאות היא חוויה ייחודית ופונדקאיות רבות מסוגלות לפתח קשרים הדוקים עם נשים אחרות שסיימו את התהליך.
פונדקאיות מוגנות על פי חוק
פונדקאיות מתקשרות בחוזה משפטי מחייב עם ההורים המיועדים, המעניק להן את ההזדמנות להתוות בצורה ברורה את ציפיותיהן ואחריותן במהלך תהליך הפונדקאות. זה מבטיח שהפונדקאית תקבל פיצוי הוגן ושהיא לא תהיה אחראית לתינוק לאחר הלידה.
פונדקאיות מקבלות פיצוי הוגן
בתמורה למחויבות שלך להורים המיועדים, להוצאות הרבות הכרוכות בהריון ולידה, כמו גם לדרישות הפיזיות והרגשיות הרבות של ההריון, תקבלי פיצוי כספי בסכום המוגדר בחוק שעשוי לסייע לך בשמירה על רמת חיים נאותה בתקופת הפונדקאות ואחריה ובקבלת כל השירותים הבריאותיים שתצטרכי.
לצד היתרונות הרבים של פונדקאות והמשמעות הגדולה שלה עבור ההורים המיועדים, חשוב להיכנס לתהליך בעיניים פקוחות ובהכרה של האתגרים הכרוכים בתהליך.
פונדקאות היא תובענית פיזית – בנוסף לאתגרים הפיזיים האופייניים להריון, תצטרכי לעבור בדיקות נוספות, תורים, טיפולי פוריות ועוד.
פונדקאות יכולה להיות מאתגרת רגשית – הריון הוא לעתים קרובות מלחיץ, אבל זה יכול להיות אפילו יותר מאתגר כשאת נושאת תינוק של מישהו אחר.
פונדקאות דורשת התחייבות משמעותית בזמן – בין בדיקות רפואיות, פגישות עם ההורים המיועדים, והתהליך המשפטי והרפואי, פונדקאות עלולה לצרוך זמן רב ולעיתים לוקח שנה או יותר עד להשלמת התהליך כולו.
לאחר שהכרת את היתרונות והאתגרים של פונדקאות – מהם התנאים והזכויות של אם פונדקאית בישראל?
תשלום עבור התהליך וההוצאות הכרוכות בו
אחת השאלות הגדולות ביותר בפונדקאות היא “כמה כסף מקבלת אם פונדקאית?”. תהליך פונדקאות בישראל כרוך בעלות של כ-250 אלף ש”ח שמשלמים ההורים המיועדים אך סכום הבסיס שמקבלת האם הפונדקאית הוא 165 אלף ש”ח ותוספת של 6,000 ש”ח המשמשת להחזרי הוצאות קטנות כמו ביגוד הריון, תשלום עבור נסיעות של הפונדקאית ועוד.
לסכום הבסיסי מתווספים אלף ש”ח עבור כל ניסיון הפריה, כאשר ניתן לבצע עד שישה ניסיונות הפריה בתהליך.
ישנן נסיבות בגינן הפונדקאית מקבלת תוספת תשלום כמו במקרה של לידת תאומים הכרוכה בתוספת של 20 אלף ש”ח או ניתוח קיסרי בתשלום נוסף של 5,000 ש”ח.
זה לא הכל. הפונדקאית זכאית גם ל-9,000 ש”ח עבור ליווי פסיכולוגי ותוספת של 4,700 ש”ח עבור ייעוץ משפטי.
מימון הוצאות אשפוז של הפונדקאית
החוק בישראל מאפשר להורים המיועדים לקבל החזרים עבור הוצאות אשפוז של הפונדקאית בלידה. הזכאות ניתנת כאשר לפחות אחד ההורים הוא תושב ישראל. סכום מענק האשפוז הוא 15,275 ש”ח ללידת תינוק בריא במשקל תקין. אם הילד נולד פג, ניתן לקבל סכום נוסף עבור אשפוזו בסך 242,363 ש”ח כאשר משקל היילוד בלידה לא עולה על 1,750 גרם וכאשר היילוד נזקק לאשפוז של ארבעה ימים לפחות במחלקת טיפול נמרץ ילודים.
הזכויות הללו ניתנות גם כאשר לידת הפונדקאות הייתה בחו”ל וניתן לקבל מענק בסכומים שציינו עבור החזר הוצאות האשפוז.
כאשר הלידה מתקיימת בישראל, הביטוח הלאומי משלם את הוצאות האשפוז של הפונדקאית ישירות לבית החולים. בכל מקרה עלויות האשפוז אינן חלות על הפונדקאית והיא זכאית לתשלום עבור כל השירותים הרפואיים הכרוכים בתהליך ההריון והלידה.
דמי לידה לפונדקאית
החוק במדינת ישראל מעניק זכאות לדמי לידה לאישה עובדת שיצאה לתקופת לידה והורות. דמי הלידה נועדו לפצות אותה על אובדן הכנסה בתקופה שבה אינה עובדת לאחר הלידה. חופשת לידה לפונדקאית תואמת במהותה לחופשת לידה של כל יולדת אחרת וגם פונדקאית זכאית לקבלת דמי לידה בהתאם לעמידתה בתנאי הזכאות.
זכויות נוספות המעוגנות בחוזה משפטי
בנוסף לזכויות הקבועות בחוק, לפונדקאית ישנן זכויות נוספות אשר צריכות להיות מעוגנות בחוזה המשפטי עם ההורים המיועדים. משום כך על הפונדקאית להשתמש בשירותיו של עורך דין מיומן בתחום הפונדקאות שיסייע בגיבוש הזכויות והתנאים לאורך תהליך הפונדקאיות. חשוב להסדיר את התנאים והזכויות של הפונדקאית בכל הנוגע להריונות מרובי עוברים או הפסקת הריון מבחירה.
באמצעות סוכנות פונדקאות מקצועית ובעלת ניסיון עשיר כמו “סורמום”, ניתן לקבל ליווי משפטי צמוד ומקצועי ליצירת חוזה התקשרות שמתאים בדיוק עבורך. אנו גם מסייעים במציאת ההורים המיועדים המתאימים לך ומלווים את תהליך הפונדקאות כולו מתחילתו ועד לאחר הלידה.
עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.