ניווט בתחום הפונדקאות יכול להיות משימה מאתגרת. בכל הנוגע להבנת הזכויות שלכם, חשוב להכיר היטב את החוקים הרלוונטיים. במדריך זה נספק סקירה מקיפה של זכויות חופשת הלידה עבור אנשים המעורבים בהליך פונדקאות בישראל.
מי זכאי לדמי לידה?
עובדים שכירים או עצמאיים אשר עברו הליך פונדקאות, יהיו זכאיים לדמי לידה והורות בשיעור דמי הלידה המשולמים ליולדת, בכפוף לעמידה בתנאי הזכאות. תחילת תקופת הלידה וההורות נקבעת על פי הקריטריונים הבאים:
אם הלידה התקיימה בחו”ל – מיום הלידה. ניתן לצאת לחופשת לידה לפני מועד הלידה, עד מחצית מתקופת הזכאות של חופשת הלידה. כך למשל, אם הורה מיועד בהליך פונדקאות בחו”ל מפסיק לעבוד חודש לפני הלידה כדי להקל על הנסיעות וההכנות, וזכאי ל-105 ימי חופשה, הוא יכול לקבל דמי לידה לתקופה של עד 53 ימים לפני מועד הלידה.
אם הלידה התקיימה בישראל – מיום קבלת הילד לחזקת ההורים המיועדים. עם זאת, אם הורים המיועדים ימשיכו לעבוד לאחר קבלת הילד לחזקתם, הם עלולים לוותר על זכותם לקבל דמי לידה והורות לתקופה זו.
הורים המיועדים זכאים לדמי לידה במהלך חופשת הלידה, בכפוף לתנאי הזכאות. הטבות אלו מתחילות מהיום שבו ההורים מקבלים את הילד למשמורת.
בחירת ההורה שיקבל את ההטבה
בני זוג יכולים לבחור מי מהם יקבל את התשלום עבור כל תקופת הלידה וההורות, או שהם יכולים להתחלף ביניהם בתקופה זו. התנאי הוא שתקופת הלידה של כל הורה לא תפחת משבעה ימים רצופים בתום תקופת הלידה וההורות, ובן הזוג המוחלף חזר לעבודה.
שיעור דמי הלידה
שיעור דמי הלידה נקבע לפי גובה ההכנסה מעבודה שבגינה שולמו דמי ביטוח לאומי, עד לסכום המקסימלי של 1,602.17 ₪ ליום נכון לשנת 2023.
לעובדים בשכר גלובלי, דמי הלידה ליום מחושבים על פי שכר הברוטו של העובד או העובדת עבור 3 החודשים המלאים שקדמו ל-1 לחודש שבו העובד או העובדת הפסיקו לעבוד, חלקי 90, או לפי השכר ברוטו ב-6 החודשים שקדמו לאותו יום חלקי 180. סכום זה מוגבל לתקרה שנקבעה. סוגי תשלומים שונים כגון דמי הבראה, תוספת ביגוד, בונוסים וכדומה, יחולקו ל-12 חודשים ויתווספו באופן יחסי לשכר החודשי המשמש לחישוב דמי הלידה.
לעובדים עצמאיים, דמי הלידה מחושבים בשני שלבים: ראשית, לפי ההכנסה ששימשה לחישוב דמי הביטוח עבור 3 החודשים שקדמו ל-1 לחודש שבו העובדת או העובדת הפסיקו לעבוד, שנית – לאחר קבלת השומה הסופית ממס הכנסה, דמי הלידה יחושבו מחדש לפי השומה של שנת הלידה או השנה הקודמת.
אם אתם גם שכירים וגם עצמאיים, דמי הלידה ישולמו לפי שתי ההכנסות (עד הסכום המקסימלי ליום), בתנאי שצברתם תקופות אכשרה בכל אחת מעבודותיכם.
ניכויים ותיאום מס
מסכום דמי הלידה מנוכים דמי ביטוח לאומי, דמי ביטוח בריאות ותשלומי מס הכנסה לפי התעריפים הקבועים בחוק. אם הסתיימה שנת המס, ניתן להגיש בקשה להחזר מס הכנסה. שימו לב כי תצטרכו לבצע תיאום מס הכנסה אם תחזרו לעבודה באותה שנה שבה שולמו דמי הלידה.
זכויות לחופשת לידה לאמהות פונדקאיות
בדיוק כמו כל אישה שיולדת, אם פונדקאית זכאית גם היא לחופשת לידה. בישראל הזכאות היא לחופשת לידה של 26 שבועות החל מיום הלידה. בתקופה זו הפונדקאית מוגנת מפיטורים ויש לה זכות לחזור לעבודה שהייתה לה לפני החופשה, או לתפקיד מקביל.
הפונדקאית זכאית לדמי לידה למשך 15 שבועות אם הייתה שכירה או עצמאית ושילמה דמי ביטוח לאומי לפחות 10 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ללידה, או לפחות 15 חודשים מתוך 22 החודשים שקדמו ללידה. היא גם זכאית למענק לידה – תשלום חד פעמי שניתן לסיוע במימון ההוצאות הכרוכות בלידת תינוק חדש.
חשוב לציין שההורים המיועדים והאם הפונדקאית אינם יכולים לקבל דמי לידה עבור אותה תקופה. ההורים המיועדים יכולים להתחיל לקבל דמי לידה רק לאחר שהפונדקאית מפסיקה לקבל את דמי הלידה שלה.
לא רק חופשת לידה: יתרונות נוספים של ביצוע הליך פונדקאות בישראל
חופשת לידה פונדקאות אמנם תקפה הן בביצוע הליך פונדקאות בישראל והן בביצוע פונדקאות בחו”ל. עם זאת, ישנם יתרונות נוספים לביצוע פונדקאות מקומית:
השתתפות במימון
בארץ, חלק מהעלויות הכרוכות בביצוע פונדקאות חלות על קופות החולים של ההורים המיועדים והפונדקאית כמו על ביטוח הבריאות הממלכתי. המשמעות של זה היא שההורים המיועדים לא צריכים לממן מעקב הריון ואת הלידה ובכך יכולים לחסוך בעלות הכוללת של הליך הפונדקאות.
קרבה
ללא ספק, אחד היתרונות המשמעותיים ביותר בביצוע הליך פונדקאות מקומי הוא הקרבה לפונדקאית ולשירותים הרפואיים השונים. בעוד שפונדקאות במדינה זרה מצריכה מכם טיסות ושהיות ממושכות במדינת היעד או היעדרות משלבים משמעותיים בהריון או בלידה, בחירה בפונדקאות בישראל מאפשרת לכם להיות נוכחים יותר בתהליך ולשמור על קשר קרוב וטוב יותר עם הפונדקאית שלכם, כל זה ללא היעדרויות ממושכות מהעבודה וממקום מגוריכם.
הבנת השפה והחוקים המקומיים
פונדקאות בישראל מאפשרת לישראלים להבין באופן קל יותר את מערכת החוקים הישראלית ולתקשר היטב עם שלל גורמים המעורבים בהליך הפונדקאות כגון מרכזים רפואיים, עורכי דין ועוד. עם המורכבות של פונדקאות, הבנת השפה ומערכת החוקים המקומיים יכולה להקל באופן משמעותי על ביצוע התהליך כולו ומעניקה לא מעט שקט נפשי.
בין אם אתם בוחרים לעבור הליך פונדקאות בארץ או בחו”ל, בחירה בסוכנות פונדקאות איכותית ואמינה יכולה לסייע לכם לעבור את מסע הפונדקאות שלכם באופן בטוח, נעים וטוב יותר.
סוכנות הפונדקאות סורמום מלווה זוגות ויחידים רבים במסעות הפונדקאות שלהם. נשמח ללוות גם אתכם.
עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.