מהו גודל זקיק בשל ואיך מתבצעת השאיבה? אלו הדברים שחשוב לדעת על שאיבת ביציות

שאיבת ביציות היא הליך כירורגי הנעשה כדי להסיר את הביציות מהשחלות של אישה שעוברות הקפאת ביציות או הפריה חוץ גופית (IVF). ניתוח היא מילה מפחידה אך למעשה התהליך נעשה באופן זעיר פולשני, כלומר לרוב אין לו צלקות, תפרים וזמן ההחלמה קצר.

השאיבה מתרחשת בערך 10-12 ימים לאחר נטילת תרופות גירוי מבוססות הורמונים שנלקחות כדי לגרום לשחלות לפתח ביציות רבות. ההליך נמשך בדרך כלל רק 10-15 דקות ממתן ההרדמה ועד לסיום הליך שאיבת הביציות.

התאוששות החזרת ביציות היא לרוב מינימלית בשל סוג ההרדמה שבה נעשה שימוש והאופי הזעיר פולשני של הניתוח. הסיכונים בהליך הוצאת ביצית עצמו הם מזעריים יחסית בשל אופיו הקל יחסית של הניתוח בהשוואה להליכים רפואיים אחרים.

לאחר הליך שאיבת הביציות, הביציות יועברו למעבדה אמבריולוגית שם יוקפאו, יופרו ויתפתחו במשך 3-7 ימים בתוך המעבדה, או במקרה נדיר יחסית יוכנסו למכשיר INVOcell לצורך הפריה ופיתוח.

אם עושים הפריה חוץ גופית, העברת עוברים היא השלב הבא לאחר שאיבת הביציות הכוללת את ההורים המיועדים.

מהם שלבי התהליך של שאיבת ביציות? 

תהליך שאיבת הביציות מתחיל לרוב על ידי נטילת תרופות גירוי עבור טיפול IVF או הקפאת ביציות. תרופות אלו ניתנות בדרך כלל בימים 2-4 של המחזור החודשי הטבעי של אישה ונלקחות למשך כעשרה ימים. במקרה של אישה שאין לה מחזור סדיר או כל מחזור, בדרך כלל ניתן להתחיל את התהליך בכל עת לאחר פגישה בסיסית למדידת ההורמון ההתחלתי, רמות הזקיק ורמות רירית הרחם.

משך הזמן המדויק של נטילת התרופות ולפיכך יום שאיבת הביציות מבוסס על התפתחות הזקיקים והביציות. התפתחות זקיקים נמדדת בכל פגישת ניטור אשר משתמשת באולטרסאונד ובדיקת דם למדידת מספר גורמי מפתח כולל גודל הזקיק, רירית רירית הרחם ורמות ההורמונים.

הוצאת הביצית עצמה היא תמיד 35 שעות לאחר מתן זריקת הטריגר הראשונה (Lupron או HCG) המעוררת את ההבשלה הסופית של הביציות ומעוררת ביוץ; כמובן, עם הקפאת ביציות או הפריה חוץ גופית, חשוב להוציא את הביציות לפני שהן מבייצות. בביוץ, זקיק נקרע ומוציא את הביצית משק הזקיק, ולאחר מכן הביצית עוברת דרך החצוצרה לכיוון הרחם. הוצאת הביציות מתוכננת לתפוס את הביציות זמן קצר לפני שהן יתחילו את המסע הזה, בנקודה שבה הן מוכנות להפריה אך עדיין נמצאות בתוך הזקיקים שלהן וניתן למצוא אותן בקלות. לכן, חיוני שהזריקה תבוצע בזמן המדויק לפי הנחיות רופא הפוריות.

כמו כן, חשוב להבין שניתן לדחוף את “יום הטריגר” למעלה או אחורה בהתאם להתפתחות הזקיקים שנראתה בפגישות הניטור. אם הוא נדחף לאחור, אפשר פשוט להמשיך בנטילת התרופות עד שהזקיקים מגיעים לגודל המתאים לטריגר. מהו גודל זקיק בשל? זקיק בגודל של 12-16 ס”מ. בשל כך, חשוב לשמור על חשיבה גמישה בשלב הגירוי של IVF.

הליך שאיבת הביציות

הכנה להליך:

רוב הכללים שיעזרו לשפר את מספר ואיכות הביציות שנשלפו צריכים להתרחש 30-90+ ימים לפני השאיבה. אז למרות שהלילה שלפני חשוב בהחלט, להצלחת התהליך ישנה חשיבות עצומה בהתנהלות המטופלת במשך שלושת החודשים טרם השאיבה ולשמירה על אורח חיים בריא.

הוצאת הביציות היא ניתוח וחשוב למלא בקפידה את ההוראות שניתנו על ידי הצוות המטפל. סביר להניח שתתבקשי לעקוב אחר מספר הוראות או אמצעי זהירות לקראת הליך שאיבת הביציות.

הניתוח

הליך שאיבת הביציות מתחיל בכך שהרופא המרדים מזריק חומר הרדמה קל לתוך הוריד. במהלך שאיבת ביצית, מרדימים משתמשים ב-MAC (טיפול הרדמה מפוקח) בניגוד להרדמה כללית. בעוד שהרדמה כללית מחייבת אותך לעבור אינטובציה עם צינור אנדוטרכיאלי כדי שתוכל לנשום במהלך הניתוח, בשאיבה מדובר בהרדמה קלה אשר מעניקה הרגעה עמוקה ללא צינור ועם זמן החלמה מהיר בהרבה.

בזמן ההרדמה המנתח ישתמש באולטרסאונד עם בדיקה כדי לאתר את זקיקי השחלות. לאחר מכן, באמצעות מחט חלולה זעירה עם יכולות יניקה, המנתח יוביל את המחט המחוברת לצנתר דרך דופן הנרתיק וינקז את הנוזל מהזקיקים המכילים את הביציות המפותחות.

נוזל הזקיק המכיל את הביציות נשאב באמצעות שאיבה קלה ונאסף למבחנות. לאחר איסוף הביציות, הביציות מועברות מיד למעבדת ההפריה החוץ גופית, שם אחד מהאמבריולוגים יאתר, יבודד וישים את הביציות במכשיר שבו הן ימשיכו להתפתח במשך כמה שעות לפני ההקפאה או ההפריה.

הזמן בפועל שלוקח לאיתור ושאיבת ביציות הוא כ-5-15 דקות בלבד וללא חתכים או תפרים.

לאחר השלמת השאיבה, הרופא המרדים יוציא אותך בעדינות מהרדה ותועברי לחדר התאוששות בו תמשיכי להיות במעקב.

כמה ביציות נשאבות בתהליך?

זה משתנה מאיה לאישה וממחזור למחזור אך המומחים רואים ב- 10-15 ביציות בוגרות כמספר אופטימלי.

מה קורה לביציות לאחר השאיבה?

מיד לאחר השאיבה, הביציות שלך מועברות למעבדה אמבריולוגית על ידי האמבריולוגים המעורבים בשאיבת הביציות. לאחר מכן, צוות האמבריולוגיה יאתר, יספור וימקם את הביציות שלך באמצעי הזנה המחקה את הסביבה של החצוצרות שלך. הביצים נכנסות לאחר מכן לאינקובטור.

בשלב זה, אם את מקפיאה ביציות, ניתן להקפיא אותן באמצעות זיגוג. לאחר הקירור, הביציות נשמרות במיכלי קריו טנקים נוזליים לשימור.

אם את מקפיאה עוברים או מתכננת הפריית עוברים ב-IVF, הביציות יופרו כ-4 שעות לאחר השאיבה ויוחזרו לאינקובטור. לאחר מכן, הביציות נבדקות באופן קבוע במשך מספר ימים עד שהעוברים מגיעים לשלב הרצוי בו הם יוקפאו או יועברו יועברו לרחם הנשאית (האם המיועדת או פונדקאית).

הליך שאיבת ביציות הוא הליך משמעותי של טיפולי פוריות עבור הפריה חוץ גופית (IVF) וליצירת הריון באם המיועדת או באמצעות פונדקאית. משום כך חשוב לעבור את התהליך במרפאות פוריות מתקדמות ואיכותיות, תוך קבלת ליווי מלא לאורך כל הדרך. סוכנות “סורמום” מעניקה תמיכה וליווי מלאים עבור הורים מיודעים אשר זקוקים לתרומת ביצית ו/או פונדקאות בארץ או בחו”ל.

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...