פונדקאות היא נושא מורכב ורגיש שעבר התפתחויות משמעותיות בישראל לאורך השנים, במיוחד ביחס לזוגות חד מיניים. עד לאחרונה, החוק אפשר לזוגות הטרוסקסואליים, ולאחר מכן גם לנשים יחידות, לעבור הליך פונדקאות בישראל. עם זאת, פונדקאות לגברים הומוסקסואלים ישראלים החלה להתעצם ולהתפתח מאז 2008 אך התקיימה מחוץ למדינה. בעבר זוגות הומוסקסואליים ישראלים נאלצו להשתמש בשירותי פונדקאות במדינות אחרות כמו הודו, נפאל ותאילנד. לאחר שעלות שירותי הפונדקאות במדינות אחרות ירדה משמעותית בשנת 2008, חלה עלייה במספר האבות החד מיניים שהביאו תינוקות לעולם בתהליכי פונדקאות מחוץ לישראל, גם במדינות מערביות כגון ארה”ב וקנדה.
על אף שזוגות גברים ישראלים יכלו לאמץ תינוקות ממדינות זרות, תהליך הפונדקאות הפחית משמעותית את הפנייה לפתרונות של אימוץ והורות משותפת שבה מעורבת אישה בתהליך ההריון ולאחר מכן בגידול הילד, מכיוון יותר זוגות הומוסקסואליים פנו לפונדקאות.
ההיסטוריה של חוק הפונדקאות בישראלי
חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשנ”ו-1996, נוגע ליחסים המשפטיים ולתקנות המסדירים את הפניה של אנשים המבקשים להביא ילד לעולם באמצעות פונדקאות. החוק כולל סעיפים המפרטים את הקריטריונים הן לאם הפונדקאית, המכונה גם כאם הנושאת, והן להורים המיועדים שיכולים לקיים הליך פונדקאות.
חוק הפונדקאות מתייחס גם לחוק תרומת ביציות. חוק זה מתווה את הקריטריונים והתהליך לתרומת ביצית, אשר עשוי להיות נחוץ כאשר האם המיועדת אינה מסוגלת להשתמש ביציות שלה כדי להגיע להריון באופן טבעי או באמצעים רפואיים ועבור זוגות הומוסקסואליים וגברים יחידים.
חוק הפונדקאות משמש להסדיר את תהליך הפונדקאות ולהקל על יכולתם של ההורים המיועדים להביא ילד לעולם, דבר שאולי לא מתאפשר באמצעים טבעיים או באמצעות טיפולי פוריות.
בדצמבר 2013 הודיעה שרת הבריאות, יעל גרמן, על כוונתה להוביל שינוי בחוק כך שכל אדם יוכל לפנות לפונדקאות באופן שיאפשר גם לזוגות הומוסקסואלים, נשים וגברים יחידים לעבור הליך פונדקאות בישראל. גרמן הגישה הצעת חוק בשם “חוק שוויון בפונדקאות”, שאושרה בוועדת השרים לחקיקה במרץ 2014. על פי הצעה זו, הליך הפונדקאות אינו תלוי במצב משפחתי אלא רק בקריטריונים המקובלים של גיל ומצב רפואי שמצדיק ביצוע הליך פונדקאות.
בפברואר 2020 קבע בג”ץ כי החוק במתכונתו הקודמת פוגע בזכויות לשוויון והורות ואינו חוקתי, וכי אם לא יתוקן תוך שנה, בג”ץ יעניק סעד אופרטיבי בגין הפגיעה.
במאי 2021 השיק שר העבודה והרווחה איציק שמולי, יחד עם המוסד לביטוח לאומי והאגודה למען הלהט”ב, תכנית סיוע מיוחדת להעמדת מידע לבני קהילת הלהט”ב בנושא הקמת משפחה.
משלא תוקן החוק, ב-11 ביולי 2021 קבע בג”ץ כי התיקון לחוק הפונדקאות שנחקק בשנת 2018, שעד אותו זמן הפלה זוגות חד מיניים וגברים חיים משותפים המעוניינים בהליך פונדקאות, יתוקן וייכנס לתוקף תוך שישה חודשים.
בסופו של דבר התיקון לחוק הפונדקאות עודכן בינואר 2022 כדי לאפשר לזוגות חד מיניים וגברים יחידים לעבור הליך פונדקאות בארץ. עד לתיקון החוק, זוגות חד מיניים רבים, בעיקר גברים, נאלצו לעבור הליכי פונדקאות מחוץ לישראל וכעת ביצוע התהליך בארץ אפשרי הן לזוגות הטרוסקסואליים, הן לנשים וגברים יחידים והן לזוגות חד מיניים על פי קריטריונים שונים ומתן אישור על ידי ועדת האישורים.
שלבי תהליך פונדקאות בישראל
בישראל תהליך הפונדקאות מוסדר מאוד ודורש מעורבות של סוכנות פונדקאות ברישיון משרד הבריאות. התהליך מחולק למספר שלבים:
מיון ראשוני – ההורים המיועדים עוברים בדיקה רפואית והערכה פסיכולוגית כדי לוודא שהם כשירים להיות הורים ומבינים את התהליך והשלכותיו. האם הפונדקאית עוברת גם בדיקה רפואית כדי לוודא שהיא בריאה ויכולה לשאת הריון עד תום.
התאמה – על ההורים המיועדים לבחור פונדקאית מתאימה לתהליך על סמך העדפותיהם, הסכמות עקרוניות וזמינות הפונדקאית לתהליך.
הסכם משפטי – ההורים המיועדים והאם הפונדקאית חותמים על הסכם משפטי המתאר את זכויותיהם וחובותיהם, לרבות פיצוי כספי, טיפול רפואי וזכויות הוריות.
הפריה חוץ גופית – ההורים המיועדים מספקים את הזרע של האב המיועד (או זרע מתורם) וביצית של האם המיועדת (או של תורמת ביציות), המופרים במבחנה ומושתלים ברחמה של האם הפונדקאית.
הריון ולידה – הפונדקאית נושאת את ההריון עד תום ויולדת את הילד. ההורים המיועדים עשויים להיות נוכחים בלידה בהתאם להסכם עם הפונדקאית, והם אלו שנושאים באחריות המשפטית על הילד מיד לאחר הלידה.
רישום ההורים: על ההורים המיועדים לרשום את הילד במשרד הפנים לאחר הלידה ולקבל תעודת לידה. מרגע הלידה, ההורים המיועדים הופכים להוריו החוקיים של התינוק שנולד מהתהליך.
זכויות וסיוע לזוגות חד מיניים
חוק הפונדקאות בישראל התפתח עם הזמן כדי להתאים גם לצרכים של זוגות חד מיניים ואנשים יחידים. למרות שעדיין ישנן מגבלות והגבלות מסוימות, התיקונים האחרונים בחוק הפונדקאות הרחיבו את הגישה לפונדקאות לכל הישראלים, ללא קשר לנטייתם המינית או למצבם המשפחתי. תוכנית הסיוע החדשה של הממשלה לקהילת הלהט”ב היא צעד חשוב בתמיכה במשפחות אלו ומתן להן את המשאבים הדרושים להקמת משפחה.
לסיכום, פונדקאות היא תהליך מורכב ומוסדר מאוד בישראל, הכולל שיקולים משפטיים ואתיים רבים. התפתחות חוק הפונדקאות בישראל עוצבה על פי הצרכים והניסיון של זוגות ויחידים חד מיניים, והחוק התפתח עם הזמן כדי לספק גישה רבה יותר לפונדקאות לכל הישראלים שזקוקים לה. למרות שעדיין קיימים אתגרים ומגבלות, התיקונים האחרונים בחוק הפונדקאות מהווים צעד משמעותי קדימה בהכרה בזכויות של משפחות להט”ב ותמיכה ברצונם להקים משפחה.
סוכנות הפונדקאות “סורמום” מסייעת לזוגות הטרוסקסואליים, חד מיניים, וכן לנשים וגברים יחידים, להגשים את חלומם להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאות.
צרו איתנו קשר ונשמח לסייע גם לכם.
עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.