תרומת ביציות היא אחת הסוגיות הבוערות בכל הקשור להלכה היהודית ופוריות. מצד אחד ההלכה מעודדת מצוות פרו ורבו, כלומר נישואים וילודה, מצד שני אי אפשר להתעלם מהמצב בו ישנם זוגות אשר אינם יכולים להביא ילדים בעולם באופן טבעי וזקוקים לעזרה של צד שלילי כגון פונדקאית, תרומת זרע או תרומת ביציות.
בעיות פוריות היו קיימות ומוכרות עוד בתקופת התנ”ך ואף מוזכרות במקורות. הדמות המוכרת ביותר שהתמודדה עם קשיי פוריות היא רחל, אחת האמהות של 12 השבטים ואחת מנשותיו של יעקב. עם זאת, הליך של תרומת ביציות הוא הליך חדש יחסית ולכן אין הלכה מוסדרת וחד משמעית בכל הנוגע לתרומת ביציות, הן עבור התורמת והן עבור מקבלת התרומה.
פוסקי הלכה רבים נדרשים לדון בסוגייה זו לא פעם וכיום אין עמדה הלכתית אחת בכל הנוגע לתרומת ביציות. יש שמתירים, יש שמגבילים את תנאי התרומה ואף יש מעטים שסבורים שתרומת ביציות אינה תואמת לרוח ההלכה.
עם זאת, מרבית פוסקי ההלכה של ימנו טוענים כי ניתן לתת תרומת ביציות ולהרות מתרומת ביציות, במסגרת תנאים מסוימים.
העמדה הרווחת בנוגע לתורמת הביציות
ההלכה מתירה לאישה לתרום ביציות כל עוד היא רווקה, גרושה ואינה נשואה. נשים נשואות אין יכולות לתרום ביציות על פי ההלכה היהודית משום שהילד שיווצר מהביצית יחשב לממזר.
תרומת ביציות מאישה יהודייה או נוכרייה?
ההלכה היהודית אינה קובעת באופן חד משמעי עמדה בנוגע לשאלה זו. ישנם פוסקי הלכה שמתירים לקבל תרומת ביציות מאישה יהודיה וישנם אחרים שטוענים כל על האם המיועדת לקבל תרומת ביציות מאישה נוכרייה בלבד.
גם בעניין זה, על מקבלי התרומה לבחור את פוסק ההלכה שינחה אותם בקבלת ההחלטות הרלוונטיות עבורם. כאשר פוסקי הלכה מסוימים מתירים לזוג יהודי לקבל תרומת ביצית מתורמת יהודיה, אז בחלק מהמקרים התינוק יחשב ליהודי ויהדותו לא תהיה מוטלת בספק ובמקרים אחרים הוא יצטרך לעבור הליך גיור מחמת הספק.
עם זאת, כאמור, ישנם פוסקי הלכה שאינם מתירים לקבל תרומת ביציות מתורמת יהודיה כדי למנוע סיכוי שבעתיד הילד שיווצר מהביצית יינשא בשוגג לאח או אחות למחצה. סיבה נוספת היא כדי למנוע סיכוי לממזרות של התינוק שיוולד.
תינוק שנולד מתרומת ביצית
כשם שהסוגיות הנוגעות לתורמת הביציות ולמקבלת התרומה אינן בעלות פתרון הלכתי אחד, כך הפוסקים חלוקי דעות בנוגע לפסיקות ההלכיות הקשורות ביילוד.
כאשר גם תורמת הביצית וגם האם הנושאת יהודיות, חלק מהפוסקים מחשיבים את התינוק כיהודי והוא אינו נדרש לעבור הליך גיור. לעומתם, יש פוסקים אחרים שמטילים ספק ביהדותה של תורמת הביציות משום שפרטיה חסויים על פי חוק, ולכן קובעים כי התינוק חייב בהליך גיור לאחר הלידה.
במקרה בו תורמת הביצית אינה יהודיה, מרבית הפוסקים טוענים כי היילוד חייב בהליך גיור לאחר הטבילה. מדובר בהליך פשוט ומהיר הכולל 3 עדים שומרי מצוות במהלך הברית ובטבילה במקווה.
עם זאת, ישנם פוסקים אשר טוענים כי על אף שתורמת הביצית אינה יהודיה, מה שקובע את יהדותו של הילוד הוא יהדותה של האם הנושאת אותו ברחמה.
כפי שניתן לראות הדעות שונות מאוד ולא קיימת הסכמה גורפת בשום סוגיה הקשורה לתרומת ביציות, אך מרבית פוסקי ההלכה מבינים את חשיבותה הרבה של תרומת ביציות עבור זוגות שאינם יכולים להביא ילדים לעולם באופן טבעי וזקוקים לתרומת ביצית, ולכן מתירים אותה בתנאים כאלה ואחרים.
כיצד מתבצע הליך של תרומת ביצית?
תרומת ביצית הלכה למעשה היא מצב בו אישה תורמת אחת או יותר מביציותיה עבור אישה אחרת לצורך הבאת ילד לעולם בהריון עצמי או באמצעות פונדקאית.
ההכנה לתרומה מצריכה נטילת תרופות אשר מעוררות את השחלות וגורמות לייצור מוגבר של ביציות. לאחר מכן, התורמת מגיעה לקליניקה בה הביציות שהבשילו מוסרות ונלקחות בהליך זעיר פולשני מתוך שחלותיה. בסיום התהליך ולאחר התאוששות קלה, התורמת יכולה לחזור לפעילות מלאה.
לאחר שהביציות נשאבות מגופה של התורמת הן מועברות להקפאה עבור שימוש עתידי או מופרות עם זרע של האב המיועד בהליך של הפריה חוץ גופית (IVF). הליך הפריה חוץ גופית מאפשר יצירת עוברים בתנאי מעבדה.
בזמן שהאם המיועדת או הפונדקאית המיועדת מתכוננת לקבלת העובר, עליה ליטול תרופות פוריות אשר מסייעות לה בהכנה של הרחם להריון ולקליטה מוצלחת של העובר. כאשר היא מוכנה, עובר אחד או יותר מושתלים ברחמה של האם המיועדת או הפונדקאית ומתחיל מעקב הריון. כאשר בדיקת דם וצילום אולטרסאונד מראים שההריון נקלט בהצלחה, האם הנושאת, תעבור מעקב הריון הכולל סדרת בדיקות הריון שגרתיות כגון שקיפות עורפית, סקירת מערכות, העמסת סוכר ועוד.
לאחר הלידה, האם הנושאת או האם המיועדת (כאשר מדובר בפונדקאית) נרשמת כאימו החוקית של התינוק ללא סייגים חוקתיים.
תרומת ביציות באמצעות סוכנות “סורמום”
קבלת תרומת ביצית יכולה להיעשות בשתי דרכים: בהתקשרות עצמאית עם התורמת או באמצעות מאגר תורמות. סוכנות הפונדקאות “סורמום” מעניקה סיוע וליווי של ההורים המיועדים מול מאגרי תורמות ביציות. אנו מעניקים סיוע במציאת תורמת הביציות המתאימה ביותר עבור ההורים המיועדים, מאפשרים תרומת ביצית מחו״ל ופועלים מול מאגרי תורמות הביציות האיכותיים ביותר בארץ ובמגוון מדינות ברחבי העולם.
הליך קבלת תרומת ביצית עשוי להיות קשה מבחינה רגשית עבור ההורים המיועדים ובעיקר עבור האם המיועדת. לכן ישנה חשיבות גבוהה בקבלת ליווי צמוד, אנושי ומקצועי לכל אורך התהליך. בנוסף למציאת תורמת הביציות המתאימה, אנו מסייעים בביצוע הליכי פונדקאות החל מהצעד הראשון בתהליך, דרך קבלת סיוע משפטי מקצועי וקבלת השירותים הרפואיים הטובים ביותר, ועד לידת התינוק והסדרת מעמדו החוקי.
אם אתם חולמים להביא לעולם ילד וזקוקים לתרומת ביצית, לחצו כאן, צרו איתנו קשר ונשמח לסייע לכם בתהליך עד ליצירת ההריון המיוחל.
עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.