מדריך תרומת ביציות – מידע לתורמת: כמה מקבלים על תרומת ביצית ובמה התהליך כרוך?

ישנן מספר סיבות בגינן נשים מחליטות לתרום חלק מביציותיהן לאנשים אחרים. בישראל ישנו סכום כספי אחיד שתורמת הביציות מקבלת על התרומה וקיימים מספר קריטריונים ברורים בהם היא צריכה לעמוד על מנת שתוכל לתרום ביציות.

תהליך תרומת ביציות הוא פשוט יחסית ומתקיים על פני תקופה של כחודשיים. לאחר שתעברי את הבקשה הראשונית ואת המכשולים המשפטיים, תתחילי ליטול תרופות על מנת להכין את הביציות שלך להליך שאיבת הביציות.

במדריך זה נעסוק בכל ההיבטים של תרומת ביציות. חלק זה של המדריך מיועד לנשים ששוקלות לתרום ביציות בישראל והוא מפרט את תנאי התהליך, כמה מקבלים על תרומת ביצית, איך התהליך מתנהל ומה כרוך בו.

מהי תרומת ביציות?

תרומת ביצית כוללת תורמת המספקת ביציות למקבלת הביציות לצורך כניסה להריון. לפעמים הנמענת הזאת היא האם המיועדת, ופעמים אחרות, ייתכן שמדובר בפונדקאית שתשא את ההריון עבור ההורים המיועדים.

מחקרים מהשנים האחרונות הראו שבדרך כלל, בין 5 ל-24 ביציות יוצאו בכל מחזור שאיבה. מספר הביציות שניתן להוציא מבוסס על כמה יכולת הבשלת הביציות של כל תורמת ולפי הנחיות ספציפיות שהמרפאה פועלת לפיהן.

מהו גובה הפיצוי לתורמת הביצית?

הפיצוי עבור תרומת ביצית משתנה לפי המדינה בה תעברי את התרומה. בשיראל הפיצוי עבור תרומת ביציות הוא כ- 20 אלף ש”ח. כאשר התורמת היא מטופלת פוריות, גובה הפיצוי הכספי הוא כמחצית מהסכום.

מה בדיוק קורה בתהליך שאיבת ביציות?

תורמת הביציות תקבל במהלך המחזור החודשי תרופות שונות להזרקה. תרופות אלו יעוררו את השחלות שלך לייצר ביציות מרובות. תרופות ספציפיות עשויות לכלול:

הורמונים מעוררי זקיקים עוזרים ליצור יותר ביציות וזקיקים ועוזרים להבשלתם. בשלב הראשון תקבלי מנה של גונדוטרופין כוריוני אנושי (hCG), הנקרא לפעמים “זריקת טריגר”.

רופא יסיר את הביציות בהליך הנקרא שאיבת ביציות. השאיבה מתבצעת באמצעות מחט מיוחדת המחוברת למכשיר אולטרסאונד טרנסווגינלי. המחט תועבר דרך דופן הנרתיק שלך לתוך השחלה שלך. הביציות נשאבות החוצה ונשלחות לאמבריולוג להערכה לפני ההפריה.

להלן סקירה שלב אחר שלב של התהליך כולו:

קבלת אישור לביצוע הליך תרומת ביציות

החוק במדינת ישראל מחייב עמידה במספר קריטריונים לפני שתוכלי לתרום ביציות:

  • תורמת ביציות יכולה להיות אישה הנמצאת בתהליך הפרייה חוץ גופית (IVF) בעצמה או תורמת מתנדבת בגילאי 21 – 35.
  • התורמת המתנדבת אינה יכולה להיות נשואה, למעט במקרים חריגים בהן ניתן אישור הועדה.
    התורמת אינה קרובת משפחה של אחד מההורים המיועדים.
  • ההסכמה לתרומת ביציות צריכה להיעשות מתוך רצון חופשי. ועדת האישורים בבית החולים תבחן הסכמתך לתהליך התקבלה בדעה צלולה ולא מתוך לחץ משפחתי או כלכלי.
    בטרם תוכל אשה לתרום ביציות יש צורך לוודא כי פעולת שאיבת הביציות לא תסכן את בריאותה והיא תידרש לעבור בדיקות רפואיות, בדיקות מעבדה ולקבל חוות דעת פסיכולוגית. 

התאמה להורים המיועדים

לפני תחילת התהליך בפועל, יש צורך במציאת התאמה להורים המיועדים. רק לאחר שתינתן הסכמה הדדית, תוכלי להתקדם לתרומת הביציות.

נטילת תרופות

ההכנה להוצאת הביציות מתחילה בנטילת תרופות הורמונליות שיעזרו לעורר את השחלות ולהבשיל את הביציות שלך. תרופות אלו ניתנות באמצעות הזרקה עצמית. טרם קבלת התרופות, תקבלי הדרכה אישית כיצד לבצע את ההזרקות.

הוצאת ביציות

ברגע שהביציות שלך מוכנות, הרופא יתן זריקת טריגר של hCG וכעבור כ-34 עד 36 שעות, תיכנסי להליך שאיבת הביציות. באמצעות מחט מיוחדת הרופא יוציא את הביציות מהשחלות בתהליך שיקח כעשרים דקות. שאיבת הביציות מתבצעת תחת טשטוש או הרדמה, כך שלא תרגישי כאב במהלכה.

התאוששות

את עלולה להרגיש מבולבלת ומעורפלת בתום התהליך בגלל חומר ההרדמה. הרופא יתן לך הנחיות לשלב ההחלמה. באופן כללי כדאי לנוח ביום שלאחר שאיבת הביציות.

לאחר הוצאת הביציות

ניתן להקפיא את הביציות שנשאבו ולהשתמש בהן במועד מאוחר יותר. לעיתים ניתן לסנכרן את תהליך שאיבת הביציות עם הכנה של מקבלת התרומה, כך שהפריית הביציות עם זרע האב או התורם, תעשה מיד לאחר השאיבה והעובר יושתל ברחמה של האם המיועדת או הפונדקאית.

האם תרומת ביציות בטוחה?

כן. תרומת ביצית – כאשר היא נעשית בפיקוח צמוד של איש מקצוע רפואי, היא בדרך כלל תהליך בטוח ואינה נושאת סיכונים בריאותיים ארוכי טווח.

מחקר משנת 2015 הראה שלרוב הנשים הצעירות יש כ-400,000 ביציות. לכן, נטילת ביציות לתרומה במשך מספר מחזורים, תשאיר ביציות רבות פנויות לעתיד.

עם זאת, עשויים להיות מספר סיכונים ותופעות לוואי בטווח הקצר:

הריון – מכיוון שתורמת ביציות נוטלת תרופות שמעוררות את השחלות, תהיי בסיכון מוגבר להיכנס להריון בתקופה זו. לכן חשוב להימנע מיחסי מין בתקופת הטיפול.

עלייה במשקל – למרות שמדובר במצב זמני, את עשויה לראות עלייה קלה במשקל בזמן נטילת התרופות.

תופעות לוואי תרופתיות – כמה תופעות לוואי שאת עלולה לחוות עשויות לכלול:

  • כאבי ראש
  • שינויים במצב הרוח
  • נפיחות
  • עייפות
  • תסמונת גירוי יתר שחלתי (OHSS)

מספר טיפים להכנה מיטבית לתהליך תרומת ביציות

הכנת גופך לתרומת ביצית דומה להכנת גופך לתהליך הפריה חוץ גופית. ראשית, חשוב שתטפלי בעצמך היטב על ידי שמירה על אורח חיים בריא.

מומלץ לצרוך תזונה מאוזנת ולוודא שאת שותה מספיק מי ומשקאות אחרים שאינם כוללים כמות גבוהה של קפאין. כדאי לבצע גם פעילות גופנית מתונה סדירה, כמו הליכה, שחייה או יוגה. חשוב להימנע ממוצרי טבק וצריכת אלכוהול מופרזת.

מלבד שמירה על בריאותך הפיזית, מומלץ לדאוג לרשת תמיכה משום שהתהליך עשוי להיות כרוך באתגר פיזי ורגשי.

סוכנות הפונדקאות “סורמום” מעניקה מגוון שירותי פונדקאות ותרומת ביציות. השירותים שלנו ניתנים בשלל מדינות מלבד ישראל והם מאפשרים קבלת תרומת ביצית מחו״ל, כמו גם ביצוע הליך פונדקאות במספר יעדים.

החלק השני של המדריך לתרומת פונדקאות עוסק בתהליך קבלת תרומת הביציות וביצוע הפריה חוץ גופית.

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...