סיכויי הצלחה של הזרעה מלאכותית על פי אבחנות ודמוגרפיה של המטופלת

אם אתם שוקלים הזרעה תוך רחמית (IUI) כטיפול פוריות, סביר להניח שאתם סקרנים לגבי שיעורי ההצלחה של הזרעה הידוע גם בשם “הזרעה מלאכותית”. פרוצדורה זו עוקפת את הנרתיק וצוואר הרחם כדי להכניס זרע מרוכז ישר לתוך הרחם, שם הוא קרוב יותר לביצית. אבל מה הסיכוי שהפרוצדורה הפשוטה הזאת תיצור הריון? כמו רוב התשובות לגבי טיפולי פוריות, שיעורי ההצלחה של IUI תלויים בהרבה גורמים שונים. במאמר זה נציג את כל מה שכדאי שתדעו על אחוזי הצלחה של IUI וכיצד לשפר את אחוזי ההצלחה של התהליך.

כמה עובדות על שיעורי הצלחה של הזרעה מלאכותית

בכל סוגי המטופלות, למחזורי IUI יש שיעורי לידות למחזור של בין 5-15%, אבל שיעורי ההצלחה המדווחים משתנים לא מעט ממחקר למחקר. חלק מהמחקרים מראים שיעור הצלחה של 8% (בשימוש בתרופות פוריות ו-IUI), בעוד שמחקרים אחרים מוצאים שיעורי הצלחה של מעל 20%. ההצלחה תלויה בהרבה גורמים, כולל אם נעשה שימוש בתרופות פוריות, בסוג שלהן ובגיל האישה.

החזרתיות גם משחקת תפקיד בהצלחה הכוללת של תהליך IUI. ככל שתעברו יותר מחזורי IUI, כך הסיכוי שלכם להריון גבוה יותר. עם זאת, מחקרים רבים מראים שרוב עצום (90-95%) של תהליכי IUI מוצלחים יתרחשו תוך 3-4 ניסיונות.

מכיוון שהזרעה מלאכותית פועלת רק כפרוצדורה מסייעת להתעברות טבעית (בכך שזרע עדיין צריך לשחות במעלה החצוצרה, להפרות ביצית ואז ליצור השתרשות ברחם), ישנן אבחנות רבות שמפחיתות מיעילותן של הזרעות מלאכותיות.

ישנן דרכים רבות להגדיר “הזרעה מוצלחת”, כולל שיעורי הריון, שיעורי לידות וסיכויים להריונות מרובי עוברים. 

מכיוון שאחוזי ההצלחה משתנים מאוד ממטופלת למטופלת ומגישה טיפולית אחת לאחרת, חשוב להתייעץ עם מומחה פוריות לפני נקיטת כל פעולה.

שיעורי הצלחה של IUI לפי אבחון ודמוגרפיה של המטופלת

שיעורי הצלחה לפי גיל

מלבד כמה אבחנות פוריות ספציפיות, הגיל הוא הגורם החשוב ביותר בקביעת סיכויי הצלחה של הזרעה. מכיוון ששיעורי ההתעברות יורדים במידה ניכרת ככל שאישה מתבגרת עקב איכות הביציות הנדרשות במחזורי IUI חוזרים ונשנים על מנת להרות, רוב מומחי הפוריות אינם ממליצים על IUI לנשים המנסות להיכנס להריון בגיל 40 ומעלה. בעוד שלמועמדות אידיאליות מתחת לגיל 35 יש סיכוי של 15-20% להצלחה בכל מחזור, לנשים בנות 35-40 יש סיכוי של כ-10%, ולנשים מעל גיל 40 רק 5% או פחות בכל מחזור. ישנם מחקרים אחרים שמנבאים סיכויים נמוכים עוד יותר.

שיעורי הצלחה עבור מטופלות עם בעיות ביוץ או PCOS

נשים שאינן מבייצות (אינובולציה), ללא וסת או עם מחזורי וסת לא סדירים, או שאובחנו עם PCOS, הפרעת הביוץ השכיחה ביותר הפוגעת באחת מכל עשר נשים, לרוב דורשות תרופות כדי להרות. בעוד Letrozole היא התרופה המועדפת ל-PCOS בהתבסס על מחקר אקראי כפול סמיות, יש נשים שהצליחו טוב יותר עם Clomid, בעוד שאחרות עמידות ל- Letrozole וגם Clomid ודורשים גונדוטרופין כדי לבייץ.

הזרעה מלאכותית תהיה יעילה רק בנשים עם PCOS אם המטופלת באמת מבייצת. הזרעה מלאכותית במחזור עםטיפול תרופתי של Clomid או Letrozole מספקת עלייה קלה בשיעורי ההתעברות והגיונית במיוחד אם יש אי פוריות קלה של של הגבר ותנועת הזרע אינה אידיאלית. אם יש למטופלת PCOS והיא זקוקה לגונדוטרופין, הוכח כי הזרעה מלאכותית יכולה לשפר משמעותית את סיכויי ההתעברות.

שיעורי הצלחה עבור מטופלות כאשר יש אי פוריות גברית

גברים עם אי פוריות מתונה ובנות זוגם יכולים להפיק תועלת מהזרעה מלאכותית, אך גברים עם בעיות זרע חמורות בדרך כלל לא ישיגו הצלחה מהתהליך. הסיבה לכך היא שהזרעה מלאכותית היא פרוצדורה שמובילה להתעברות טבעית. בעוד שהזרעה מספקת לזרע נקודת פתיחה טובה על ידי הנחתו ברחם, זה עדיין דורש ממנו להגיע לביצית ולהפרות אותה. אם לבן הזוג יש ספירת זרע נמוכה, אזי הסיכוי שזרע יגיע לביצית בעצמו נמוך למדי. ברוב המקרים, רופא ימליץ על IVF עם ICSI לאי פוריות חמורה של הגבר. אם אין זרע בשפיכה, ייתכן שאפילו יתאפשר ניתוח על מנת לשלוף זרע מתוך מערכת הרבייה של הגבר.

שיעורי הצלחה במטופלות עם אי פוריות בלתי מוסברת

אבחנה של “אי פוריות בלתי מוסברת” אומרת בדרך כלל שיש לך ספירת ביציות טובה, חצוצרות פתוחות, רחם בריא, ספירת זרע בפרמטרים נורמליים ולא קיים הסבר אחר לקשיים בהריון. קבוצה זו כוללת עד 25% מהנשים החוות אתגרי פוריות. נשים בקטגוריה זו יכולות לצפות לאחוזי הצלחה של IUI בטווח של 7-10% למחזור. לאחר 3 מחזורי IUI תרופתיים עם Letrozole או Clomid, שיעורי ההצלחה יכולים לנוע בין 15-25%.

שיעורי הצלחה כאשר קיים צינור חצוצרה יחיד פתוח

למרבה המזל, צריך רק חצוצרה אחת פתוחה כדי להרות. אם לאישה יש צינור אחד חסום וצינור אחד פתוח, הריון עדיין יכול להתרחש, אם כי שיעורי ההתעברות יכולים להשתנות בהתאם למקום שבו החסימה ממוקמת בצינור החסום. נשים עם חסימה בחלק הדיסטלי (הקרוב לשחלה) של הצינור נוטות לחוות קשיים בכניסה להריון שלא כמו נשים עם חסימה בחלק הפרוקסימלי (הקרוב לרחם). זאת, בין השאר, בשל העובדה שבדיקת היסטרוסלפינגוגרפיה יכולה לאבחן סתימה חצוצרה בצורה שגויה בחלק הפרוקסימלי עד 30% מהזמן כאשר אין חסימה.

נשים מתחת לגיל 38 העוברות הזרעה מלאכותית עם חסימת חצוצרות פרוקסימלית וצינור פתוח אחד יכולות לצפות לשיעורי התעברות של כ-38.1% לאחר 3 הזרעות. לנשים שעוברות IUI עם חסימה דיסטלית יש סיכוי של כ-11.7% להרות.

שיעורי הצלחה של IUI לנשים חד מיניות

נשים רווקות ולסביות בדרך כלל מוצאות בהזרעה מלאכותית פתרון איכותי ויעיל, גם כאשר המחזורים לא תרופתיים, מכיוון שלעתים קרובות אין בעיית פוריות בסיסית ולעיתים קרובות הן משתמשות בזרע תורם באיכות גבוהה. מחקר משנת 2014 מראה שלנשים לסביות יש שיעורי הריון גבוהים יותר מהזרעה מלאכותית. לאחר מחזור אחד לנשים לסביות היה שיעור הריון של 20.5% לעומת סיכוי של 14.8% לנשים הטרוסקסואליות. לאחר 3 מחזורים, זה עלה ל-61.6% ו-44.0% בהתאמה. מחקר מוקדם נוסף בחן נשים לסביות בגילאי 26-44 ונשים רווקות בנות 29-47 המשתמשות בזרע קפוא ומצא שיעור הריונות קליני של 57% אצל לסביות ו-36% אצל רווקות. לאחר 6 מחזורים של IUI, השיעורים המצטברים היו 70% ו-47%, בהתאמה. החוקרים הגיעו למסקנה ש-IUI היה פחות יעיל עבור נשים רווקות במחקר, משום שהן היו מבוגרות יותר וסביר להניח ששיקפו את העובדה שנשים רווקות נוטות לא להיכנס להריון במשך תקופה לפני פנייה לטיפול אצל מומחה פוריות.

ישנם גורמים נוספים שמשפיעים על שיעורי ההצלחה של הזרעות מלאכותיות. לעיתים נדרשת תרומת ביצית מחו״ל או מהארץ על מנת ליצור הריון בתהליך של הפריה חוץ גופית (IVF). 

סוכנות “סורמום” מסייעת לזוגות ויחידים רבים בתהליכי הפוריות השונים על להשגת ההריון המיוחל. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...