שוקלת להיות אם פונדקאית? אלה הדברים שכדאי שתדעי

ההחלטה להפוך לאם פונדקאית כרוכה ביציאה למסע יוצא דופן. זהו מעשה של נדיבות וטוב לב, המאפשר לאנשים שאינם יכולים להביא לעולם ילד, להגשים את חלום ההורות. עם זאת, פונדקאות מגיעה עם אחריות והתחייבויות עמוקות שחשוב להכיר. אם את שוקלת החלטה משנה חיים זו, כדאי שתצטיידי בידע והבנה מעמיקים על התהליך לפני שאת יוצאת לדרך.

מהי פונדקאות?

פונדקאות היא הסדר שבו אישה, המכונה פונדקאית, מסכימה לשאת הריון עבור זוג או אדם אחר או בני זוג שיהפכו להוריו של התינוק לאחר הלידה. הסכם זה נתמך בדרך כלל בחוזה משפטי, במיוחד בתחומי שיפוט שבהם פונדקאות מוכרת במלואה על פי חוק.

ישנם שני סוגים עיקריים של פונדקאות: מסורתית והריון. בפונדקאות מסורתית משתמשים בביצית של הפונדקאית, מה שהופך אותה לאמו הביולוגית של הילד. עם זאת, השיטה הזו נמצאת בשימוש מועט כיום בשל המורכבות הרגשית והמשפטית הכרוכה בכך.

רוב הסדרי הפונדקאות המודרניים הן של פונדקאות הריון, כאשר האם הפונדקאית נושאת עובר שנוצר באמצעות הפריה חוץ גופית (IVF). העובר יכול להיווצר באמצעות הביציות והזרע של ההורים המיועדים, ביצית של תורמת, זרע מתורם או שילוב של שניהם. כתוצאה מהתהליך הזה אין קשר גנטי בין הפונדקאית לילד שנולד בתהליך.

מי יכולה להיות אם פונדקאית?

בעוד שהפרטים עשויים להשתנות בין סוכנויות פונדקאות שונות ואזורים גיאוגרפיים שונים, ישנם קריטריונים אוניברסליים מסוימים שרוב המדינות, הסוכנויות ואנשי המקצוע עוקבים אחריהם כדי להבטיח את הבטיחות וההצלחה של תהליך הפונדקאות. אלה כמה מהקריטריונים הבולטים:

גיל: במרבית המדינות ישנה הגבלת גיל לביצוע פונדקאות כאשר טווח הגילאים נע לרוב בין 21 ל-40 שנים. הסיכונים הקשורים להריון גדלים בדרך כלל עם הגיל, וטווח זה נחשב לרוב לאופטימלי ללידת ילדים באופן תקין ובריא. בישראל פונדקאית יכולה להיות אישה בגיל 22-38 שנים.

בריאות גופנית: פונדקאיות פוטנציאליות צריכות להיות במצב בריאותי כללי טוב, ללא מצבים רפואיים חמורים ועליהם להימנע מעישון וצריכת סמים. הן צריכים להיות בעלות מדד מסת גוף תקין (BMI) ועם היסטוריית הריונות ולידות תקינה. כל אלה נועדו להבטיח את כשירותה של הפונדקאית לשאת הריון עם מינימום סיכונים בריאותיים.

בריאות רגשית ופסיכולוגית: בהתחשב בכך שפונדקאות יכולה להיות מסע רגשי ומטלטל, חיוני שהפונדקאיות הפוטנציאליות תהיינה יציבות מבחינה מנטלית. היכולת להתמודד עם ההיבטים הרגשיים של פונדקאות, מהריון ועד לאחר לידה, קריטית להצלחת התהליך ולשמירה על בריאותה של הפונדקאית לאורך כל מסע הפונדקאות ולאחריו. 

תהליך הפונדקאות

הבנת תהליך הפונדקאות חשובה לפני יציאה לתהליך. אלה השלבים הכרוכים במרבית תהליכי הפונדקאות בישראל ובעולם:

מיון: שלב ראשוני זה כולל מיון מקיף, לרוב כולל הערכות רפואיות ופסיכולוגיות, בדיקות רקע מקיפות וראיונות עומק.

התאמה והתקשרות: מציאת התאמה בין הפונדקאית להורים המיועדים היא לא עניין של מה בכך. במרבית המקרים ההתקשרות בין הצדדים נעשית בתיווך של סוכנות פונדקאות. במידה וישנה התאמה בין הפונדקאות להורים המיועדים הם יכולים להתקדם לניסוח ועריכת חוזה התקשרות ביניהם ולקבלת אישור לביצוע התהליך.

בישראל ניתן לערוך הסדרי פונדקאות רק לאחר קבלת אישור מועדת אישורים מיוחדת וכאשר קיימת עמידה בקריטריוניים לפונדקאות של שני הצדדים. 

הליכים רפואיים: לאחר חתימת החוזה, מתחיל התהליך הרפואי שכרוך במספר שלבים בהם טיפולים הורמונליים להכנת הגוף של הפונדקאית להריון, ולאחר מכן העברת העובר בתהליך IVF.

הריון ולידה: כאשר מתקבל אישור להריון, נעשים מעקב ובדיקות לאורך כל ההריון. לאחר הלידה, התינוק יימסר להורים המיועדים בהתאם לתנאי ההתקשרות ולתנאי החוק במדינה בה מתבצע התהליך.

ההיבטים הפסיכולוגיים של פונדקאות

חשוב שתהיי מודעת לכך שפונדקאות כרוכה בדינמיקה רגשית מורכבת. בתור אם פונדקאית, את תצטרכי לשאת תינוק שאינו שלך לאורך כל ההריון ולמסור אותו להוריו לאחר הלידה. הליך זה עשוי להיות מאתגר מבחינה רגשית ולכן חיוני שתהיה לך מערכת תמיכה טובה לאורך כל הדרך. ישנן סוכנויות פונדקאות כמו סורמום המספקות תמיכה נפשית לאורך כל התהליך, כמו גם הכוונה מקצועית שתעניק לך ביטחון ושקט נפשי.

שיקולים משפטיים

החוקיות סביב פונדקאות יכולה להיות מורכבת והיא משתנה בין המדינות השונות. חשוב להתייעץ עם עורך דין בקיא בתחום כדי להבין את ההיבטים המשפטיים של פונדקאות. החוזה צריך לתחום בבירור סוגיות של אחריות, פיצוי וקביעת זכויות הוריות עבור ההורים המיועדים.

תמיכה לאורך כל מסע הפונדקאות

פונדקאות היא לא מסע שאת צריכה לעבור לבד. סוכנויות פונדקאות בחו״ל ובארץ בעלות מוניטין מצוין מספקות תמיכה וליווי מקיפים לאורך כל התהליך ועוזרות לנווט בהיבטים הרפואיים, המשפטיים והרגשיים. נוסף על כך, הצטרפות לקבוצות תמיכה פיזיות או ברשתות החברתיות יכולה להיות גם כן מועילה ותספק תחושה של קהילה ואפשרות לחלוק חוויות, לחפש עצות, ולקבל ביטחון מנשים שעברו ועוברות את התהליך.

לסיכום

יציאה למסע פונדקאות היא החלטה משמעותית הדורשת מחשבה מעמיקה, הבנה רבה והכנה מספקת. זוהי דרך עמוסה באתגרים, אך גם כזו שמלאה בשמחה עצומה ובסיפוק עמוק, שכן היא מביאה את נס החיים למי שאינם מסוגל להשיג זאת לבד.

החוויה של כל אם פונדקאית היא ייחודית, וכדאי שתזכרי שהדבר הכי חשוב הוא שתרגישי שלמה ובטוחה בהחלטה שלך. אם את מאמינה שהדרך הזו מתאימה לערכים האישיים שלך, לאורח חייך וליכולת הרגשית שלך, קחי את הזמן להבין את כל ההיבטים של התהליך וקבלי את החלטה הנכונה עבורך. עם מספיק מידע והכוונה מקצועית, הליך הפונדקאות שלך יכול להיות מסע טוב ומתגמל שישאיר חותם על חייהם של אחרים. 

יש לך שאלות נוספות על התהליך? צרי איתנו קשר ונשמח לתת לך פרטים נוספים וללוות אותך לאורך כל מסע הפונדקאות שלך. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...