חוק הפונדקאות בישראל: מסע בזמן בעקבות החוק שהפך תקווה למציאות

פונדקאות היא הרבה יותר מתהליך רפואי – היא מסע של חיים, חלום של משפחה שמתגשם, ופסיפס עדין של רגשות, ערכים, ואתגרים משפטיים. אך על מנת שהמסע הזה יתרחש באופן בטוח, חוקי ומוגן, הוא זקוק למסגרת חקיקתית ברורה. בישראל, חוק הפונדקאות שיצא לדרך בשנת 1996 נחשב לאבן דרך פורצת דרך במרחב העולמי. איך נולד החוק הזה? אילו שינויים עבר עם השנים? ואילו אתגרים עוד עומדים בפניו בעידן הנוכחי?

בכתבה הבאה נצא למסע בזמן ונעקוב אחרי השינויים שחלו בחוק הפונדקאות בישראל.

ההתחלה – לידתה של חקיקה פורצת דרך (1996)

בשנת 1996 נחקק בישראל חוק “הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד)”, הידוע בשם הפשוט יותר: חוק הפונדקאות. ישראל הייתה מהמדינות הראשונות בעולם שהסדירו את הפונדקאות בחקיקה ייחודית וייעודית, תוך הדגשה על מנגנוני בקרה אתיים, רפואיים ומשפטיים.

בין עקרונות החוק המקוריים:

  • פונדקאות מותרת אך ורק פונדקאות אלטרואיסטית – כלומר, האישה הנושאת את ההריון לא תורמת את הביצית ואינה קרובת משפחה של ההורים המיועדים.
  • ההורים המיועדים חייבים להיות גבר ואישה נשואים.
  • הסכם הפונדקאות נדרש לאישור של וועדה מיוחדת במשרד הבריאות – “הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים”.
  • הפונדקאית זכאית לקבל תשלום כספי עבור הוצאותיה והפיצוי על התהליך, אך אין המדובר ברווח מסחרי והחוק מגדיר באופן מסודר את עלות פונדקאות בישראל.

מדובר היה בחוק מהפכני לתקופתו, אשר יצר תקווה אמיתית לזוגות הסובלים מבעיות פוריות, אך גם הגביל באופן משמעותי קבוצות אחרות, ובמיוחד זוגות חד מיניים ויחידים.

שנות האלפיים: הליכים ראשונים, אתגרים גדולים

העשור הראשון שלאחר החקיקה אופיין בתהליך ראשוני של יישום החוק, גיבוש נהלים, וניסיון להגדיר את הגבולות המשפטיים של התהליך. לצד מקרי הצלחה מרגשים, התגלו גם אתגרים פרקטיים ומשפטיים:

  • תהליכים ביורוקרטיים ממושכים.
  • מספר מצומצם מאוד של פונדקאיות זמינות בישראל.
  • מגבלות חמורות על זהות ההורים המיועדים.

עם השנים, זוגות ויחידים שנמצאו מחוץ להגדרה החוקית, ובעיקר קהילת הלהט”ב, פנו לאפיקים חלופיים של פונדקאות בחו”ל, במדינות מרוחקות כמו מקסיקו וקולומביה.

פסיקות בג”ץ: כשבתי המשפט פורצים את הדרך

במהלך העשור השני של המאה ה-21, הוגשו מספר עתירות לבג”ץ שטלטלו את מערכת החוק והציפו את הפער בין המציאות המשתנה לבין החוק הקיים.

בין הפסיקות הבולטות:

  • בג”ץ 566/11 ארוסי ואח’ נ’ הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים – בית המשפט קרא למחוקק לבחון מחדש את חוק הפונדקאות ולהתאימו למציאות החברתית המתפתחת.
  • בג”ץ 781/15 – איתי פנקס ואנשי ציבור נוספים נגד משרד הבריאות – דרש לכלול זוגות חד מיניים בזכות להליך פונדקאות בישראל.

המסר היה ברור: החוק המתקדם של שנות ה־90 הפך עם השנים למיושן ומפלה.

2018-2021: מחאות, הבטחות ושינויים איטיים

ניסיון משמעותי לתקן את החוק התרחש בשנת 2018, כאשר הוצע להרחיב את הזכות להליך פונדקאות גם לגברים יחידים וזוגות חד מיניים. אך לאחר מאבק פוליטי מתוקשר, הסעיף הזה אמנם נפל בהצבעה אך נעשה תיקון לחוק וגם נשים יחידות יכלו לעבור את התהליך בארץ.

הסירוב לכלול זוגות חד מיניים וגברים יחידים גררה גל של מחאות ציבוריות רחבות, בהובלת משפחות חד מיניות, ארגוני זכויות אדם, אנשי רפואה ומשפט. הדיון הציבורי הפך לחלק בלתי נפרד מהשיח הפוליטי והחברתי בישראל.

2021-2022: סוף סוף שינוי היסטורי בחוק הפונדקאות בישראל

בינואר 2022, שר הבריאות דאז ניצן הורוביץ, חתם על תקנות חדשות שמאפשרות פונדקאות גם לזוגות חד מיניים ולגברים יחידים. בכך נפתח פתח היסטורי להרחבת ההליך ולהפיכתו לשוויוני יותר. מאז, מספר ההליכים בתוך ישראל הלך וגדל, והחוק עבר התאמה לצרכים של משפחות מודרניות.

מה קורה כיום? התחדשות, ביקורת ואתגרי רגולציה

עם ההרחבה של חוק הפונדקאות בישראל, עלו גם סוגיות חדשות:

  • ביקורת מצד ארגונים דתיים על הלגיטימציה לפונדקאות שאינה במסגרת נישואין.
  • דרישה לאחידות בנהלים בין פונדקאות בארץ לפונדקאות בחו”ל.
  • פערים ברמת השירות וההגנה הניתנת לפונדקאיות בישראל.

לצד זאת, סוכנויות פונדקאות איכותיות ואמינות כמו סורמום מובילות את התחום בישראל תוך הקפדה על אתיקה, ליווי מקצועי, שקיפות מלאה לצד וחתירה מתמדת לשיפור התהליך.

למה כדאי לעבור את ההליך עם סוכנות סורמום?

גם כאשר החוק מתרחב, התהליך עצמו נשאר מורכב מאוד. נדרש ידע משפטי, רגישות אנושית, ניסיון רפואי, וליווי עדין בכל שלב.

סורמום היא סוכנות הפונדקאות המובילה בישראל, ובזכות הניסיון רב השנים שלה, היא מעניקה להורים המיועדים ולפונדקאיות מגוון יתרונות:

  • ליווי מקיף משלב ההתאמה הראשונית ועד ללידה ולרישום הילד.
  • מערך תמיכה מקצועי ומשפטי גם להורים וגם לפונדקאיות.
  • היכרות מעמיקה עם כל תקנות החוק והבנה פרקטית של דרישות הוועדה.
  • אמינות, רגישות, ודגש על שקיפות מלאה לאורך כל הדרך.

ההבדל בין מסע לבד לבין מסע עם סורמום הוא הבדל בין תהליך מבלבל וחשוף לבין תהליך בטוח, מחבק ומקצועי.

לסיכום

מסע פונדקאות בישראל כפוף לחוק הפונדקאות המספק הגנה מקסימלית להורים המיועדים, לפונדקאיות וכמובן – לתינוק החדש. סיוע וליווי של סוכנות פונדקאות איכותיות הוא חיוני וקריטי להצלחת התהליך באופן הטוב והנעים ביותר. 

כבר עשרות שנים שסוכנות הפונדקאות סורמום מלווה זוגות ויחידים במסעות הפונדקאות שלהם בישראל ומחוצה לה. אם אתם רוצים לעבר את המסע הייחודי שלכם להורות בביטחון ובשידיעה שאתם בידיים טובות, פנו למומחים שלנו ויחד נתכנן הליך פונדקאות שמתאים בדיוק לכם. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...