כל מה שחשוב לדעת על חוק הפונדקאות הישראלי

פונדקאות היא מסע מורכב ומרגש התופס מקום ייחודי בחברה הישראלית. חוק הפונדקאות הישראלי, שהתפתח עם הזמן, במיוחד לגבי עמדתו כלפי זוגות חד מיניים, מצייר תמונה של שינויים חברתיים והתקדמות משפטית.

התפתחות חוק הפונדקאות הישראלי

המסגרת המשפטית של פונדקאות בישראל הוקמה לראשונה בשנת 1996 באמצעות “חוק ההסכמים לנשיאת עוברים”. בתחילה, החוק התייחס לזוגות הטרוסקסואלים נשואים בלבד, ולאחר מכן כלל גם נשים יחידות. עיקרו של חוק זה היה לקבוע קווים מנחים ברורים הן לאמהות פונדקאיות והן להורים המיועדים, תוך שימת דגש על קריטריונים כמו מצבים רפואיים וגיל.

נקודת מפנה לזוגות חד מיניים

במשך שנים, זוגות הומוסקסואליים ישראלים וגברים יחידים ניהלו דרך מאתגרת להגשמת חלום ההורות, ולעתים קרובות חיפשו שירותי פונדקאות בחו”ל במדינות כמו הודו, נפאל, תאילנד, ארה”ב וקנדה. מגמה זו התחזקה במיוחד לאחר שנת 2008 עקב הפחתה בעלויות הטיסות. פונדקאות הציעה חלופה לאימוץ או הסדרי הורות משותפת, שהיו נפוצים יותר בעבר בקרב זוגות הומוסקסואלים.

ואז הגיע שינוי משמעותי בחקיקה

חוק הפונדקאות החל להשתנות משמעותית בשנת 2013 כאשר שרת הבריאות דאז, יעל גרמן, הציעה את “חוק השוויון בפונדקאות”. הצעת חוק זו נועדה לבער את המצב המשפחתי כקריטריון לזכאות לפונדקאות. במעבר מהיר קדימה לשנת 2020, פסיקת בית המשפט הגבוה לצדק קבעה שהחוק הקיים אינו חוקתי, תוך ציון הפרות של שוויון וזכויות הורות. החלטה זו הייתה מרכזית בהאצת הרפורמות המשפטיות.

בתגובה, הושקה בשנת 2021 תוכנית סיוע מיוחדת להנחיית חברי קהילת הלהט”ב במאמצי תכנון המשפחה שלהם. שיאו של המאמצים הללו היה התיקון בינואר 2022, רגע היסטורי שאפשר לזוגות חד מיניים ולרווקים לעסוק בפונדקאות בישראל.

ניווט בתהליך הפונדקאות בישראל

תהליך הפונדקאות בישראל מאופיין ביסודיות ובתשומת לב לפרטים, תוך הבטחת רווחתם וזכויותיהם של כל הצדדים המעורבים. תהליך זה, הנשלט על ידי תקנות מחמירות ושיקולים אתיים, ניתן לחלק למספר שלבים נפרדים:

1.מיון ראשוני וייעוץ

בדיקה רפואית: ההורים המיועדים והפונדקאית עוברים בדיקות רפואיות מקיפות. עבור ההורים, הדבר מוכיח את חוסר יכולתם להרות באופן טבעי או באמצעות טיפולי פוריות קונבנציונליים. עבור הפונדקאית, ההתמקדות היא ביכולת הפיזית שלה לשאת הריון עד סוף ללא סיכונים בריאותיים.

הערכה פסיכולוגית: שני הצדדים משתתפים בהערכות פסיכולוגיות כדי להבטיח שהם מוכנים נפשית לביצוע הליך פונדקאות. שלב זה חיוני בהבנת המורכבות הרגשית והאחריות הכרוכים בתהליך.

2.תאימות ובחירה

בחירת פונדקאית: ההורים המיועדים בוחרים את הפונדקאית על סמך מספר קריטריונים, כולל מצב בריאותי, מוכנות פסיכולוגית והעדפות אישיות. החלטה זו ניתנת לרוב על ידי סוכנויות פונדקאות מקצועיות, המספקות הדרכה ותמיכה לאורך תהליך הבחירה.

הסכמה הדדית: הכרחי עבור שני הצדדים ליצור הבנה הדדית ורמת נוחות אחד עם השני. תאימות זו היא המפתח למסע פונדקאות מוצלח.

3.הסכמים ואישורים משפטיים

חוזה פונדקאות: נערך חוזה משפטי מחייב, המפרט את תנאי ההסכם, לרבות פיצוי כספי, הוראות טיפול רפואי, וויתור משפטי על זכויות ההורות של הפונדקאית לאחר הלידה.

אישור אתי ומשפטי: החוזה והסדר הפונדקאות חייבים לקבל אישור מוועדת האתיקה, המבטיחה עמידה בכל הסטנדרטים המשפטיים וההנחיות האתיות.

4.הליכים רפואיים

איסוף ביציות וזרע: בהתאם לנסיבות, ביציות וזרע נאספים מההורים או התורמים המיועדים. במקרים של זוגות גברים חד מיניים, נדרשת תרומת ביצית.

הפריה חוץ גופית (IVF): הביציות שנאספו מופרות עם הזרע במסגרת מעבדה. העוברים המתקבלים מנוטרים בקפידה.

העברת עוברים: עובר בר קיימא מועבר לרחם הפונדקאית. שלב זה הוא קריטי ומתבצע בפיקוח רפואי קפדני על מנת למקסם את הסיכויים להצלחת ההשתלה.

5.הריון וטיפול טרום לידתי

ניטור הריון: בדיקות רפואיות סדירות הכרחיות למעקב אחר בריאות הפונדקאית והעובר המתפתח. זה כולל גם תמיכה פסיכולוגית לפונדקאית כדי להבטיח את רווחתה לאורך כל ההריון.

מעורבות ההורים המיועדים: ההורים המיועדים מעורבים לעיתים קרובות בהריון, מגיעים לפגישות רפואיות ומספקים תמיכה לפונדקאית כפי שהוסכם בחוזה ביניהם.

6.הליכי לידה ואחרי לידה

מסירה: הפונדקאית יולדת את הילד, לעיתים כשההורים המיועדים נוכחים ובהתאם להסכם.

הורות משפטית: מיד לאחר הלידה, ההורים המיועדים לוקחים על עצמם אחריות משפטית מלאה לילד והפונדקאית מוותרת על כל זכויות הוריות, תהליך שפורמל בערוצים משפטיים.

7.רישום הורות

תיעוד רשמי: ההורים הטריים רושמים את היילוד במשרד הפנים, תוך קבלת תעודת לידה המכירה בהם כהוריו החוקיים.

מעבר חברתי ומשפטי: לאחר הלידה, ההתמקדות עוברת להבטחת שילוב חברתי ומשפטי חלק של הילד בתא המשפחתי.

מסקנה: פונדקאות ישראלית מעצבת נוף של תקווה וצמיחה מתמשכת

חוק הפונדקאות הישראלי, על רבדיו המורכבים ושיקוליו האתיים והמשפטיים, ממשיך להתפתח לאורך השנים. המסע משלביו הראשונים לצורתו הנוכחית משקף חברה מתפתחת, המאמצת יותר ויותר גיוון ושוויון. עבור רבים,חוק הפונדקאות הישראלי מייצג תקווה גדולה  ומאפשר לחלומות על הורות להפוך למציאות מוחשית.

לצד האפשרות לצאת למסע פונדקאות בישראל ישנן מספר מדינות אחרות שמהוות גם הן אלטרנטיבות טובות לפונדקאות. אם אתם מחפשים את הדרך הטובה ביותר עבורכם להגשמת חלום ההורות, צרו איתנו קשר והמומחים של סורמום ישמחו לסייע לכם בתכנון מסלול פונדקאות שמתאים בדיוק עבורכם בארץ או בחו”ל. 

אנו נלווה אתכם בכל צעד בדרך ונספק לכם את כל התמיכה והשירותים הטובים ביותר ליצירת תהליך פונדקאות חלק ומיטבי. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...