כל הזכויות והסוגיות הרפואיות והרגשיות הכרוכות במסע של פונדקאית

פונדקאות בישראל מציגה תערובת ייחודית של סוגיות משפטיות, אתיות ורגשיות. אך מעבר למסע המרגש של ההורים המיועדים, יש את הפונדקאית – האישה שנושאת ויולדת את הילד המיוחל עבור ההורים. המסע של הפונדקאית רצוף גם הוא באתגרים ואינספור רגעי אושר, כאב והתרגשות גדולה.

במאמר זה נעסוק במסע של הפונדקאית, בתהליך שהיא עוברת ובזכויות המגיעות לה לאורך הדרך.

המסגרת המשפטית הישראלית לפונדקאות

הגישה הישראלית לפונדקאות כפופה לחוק הסכמים לנשיאת עוברים, 1996. חוק זה היה חלוצי בזמנו, וקבע מבנה משפטי המאזן בין הצרכים והזכויות של כל הצדדים המעורבים בהליך הפונדקאות.

מה כולל החוק? אלה כמה הוראות עיקריות:

  • זכאות: פונדקאות מותרת לזוגות הטרוסקסואלים, הומוסקסואליים ולנשים וגברים יחידים בעלי אזרחות ישראלית, אך היא ישנה הגבלה על גילם של ההורים המיועדים.
  • הערכה פסיכולוגית: הערכות פסיכולוגיות מקיפות הן לפונדקאיות והן להורים המיועדים נדרשות כדי להבטיח מוכנות ויציבות רגשית לתהליך ולכל מה שכרוך בו.
  • פרופיל של פונדקאית: פונדקאיות חייבות להיות נשים רווקות, אלמנות או גרושות, בגילאי 22-38, שילדו וגידלו בעבר לפחות ילד אחד. דרישות אלה עוזרות להבטיח הבנה של ההיבטים הפיזיים והרגשיים של ההריון והלידה.

זכויות הפונדקאית

חוק הפונדקאות הישראלי מתאר בקפדנות את זכויות הפונדקאית כדי לשמור על רווחתה לאורך כל התהליך ואחריו:

  • פיצוי כספי: על אף שפונדקאות בישראל היא פונדקאות אלטרואיסטית בלבד, פונדקאיות מקבלות תשלום המכסה הוצאות רפואיות ואובדן הכנסה פוטנציאלי.
  • דמי לידה: הפונדקאית זכאית לחופשת לידה ולהטבות, מתוך הכרה בצורך בהחלמה לאחר הלידה, בדיוק כמו כל יולדת אחרת.
  • מימון חלק מההוצאות: כאשר הליך הפונדקאות נעשה בישראל, ההורים המיועדים והפונדקאית זכאים למימון חלק מהטיפולים, הבדיקות, אשפוז ולידה על ידי ביטוח הבריאות הממלכתי וקופות החולים בהן חברים שני הצדדים. 
  • פיצוי לאחר לידה: תשלום סופי מוענק לפונדקאית עם השלמת הסכם הפונדקאות בהצלחה.
  • תמיכה בפונדקאות בחו”ל: עבור פונדקאות בחו”ל, ניתן החזר עבור עלויות אשפוז.

הסכם הפונדקאות

מסמך משפטי מחייב זה הינו אלמנט מרכזי בהליך פונדקאות בישראל ובחו”ל. ההסכם משרטט את התנאים הכספיים, את התנהגות הפונדקאית במהלך ההריון ואת הליך העברת התינוק להורים המיועדים.

דינמיקה רגשית

המסע הרגשי של הפונדקאית הוא גורם חשוב ומורכב. לעתים קרובות זה כרוך ביצירת מערכת יחסים משמעותית עם ההורים המיועדים, המאופיינת בתקשורת קבועה וכבוד הדדי. קשרים רגשיים אלו חיוניים לחוויית פונדקאות חיובית.

מערכות תמיכה לפונדקאיות

מתוך הכרה באתגרים השונים, פונדקאיות יכולות להנות ממערכות תמיכה שונות, לרבות קבוצות ייעוץ ותמיכה. משאבים אלו מספקים הדרכה רגשית ופלטפורמה לפונדקאיות לחלוק חוויות ולצלוח אותם באופן עוטף וטוב יותר. ניתן גם למצוא קהילות פונדקאות שונות ברשתות החברתיות, וכמובן שחשוב להיעזר במערכת תמיכה משפחתית וחברתית כדי לקבל את התמיכה הרגשית הטובה ביותר לאורך הדרך. 

מסע הפונדקאות מבחינה רפואית 

המסע הרפואי של פונדקאית בישראל הוא מרכיב קריטי בתהליך הפונדקאות, המסומן ביסודיות ובזהירות להבטחת בריאותם ובטיחותם של הפונדקאית והתינוק. בתחילה, הפונדקאית עוברת בדיקות בריאות מקיפות, כולל בדיקות דם, בדיקות גינקולוגיות והערכות בריאות כלליות על מנת לברר את כשירותה להריון. בדיקות אלו נועדו לזהות כל סיכונים בריאותיים פוטנציאליים ולהבטיח שהפונדקאית מסוגלת פיזית לשאת הריון עד תום.

לאחר כל ההסכמות המשפטיות, הפונדקאית יוצאת לתהליך של טיפולי פוריות. התהליך כרוך בהפריה חוץ גופית (IVF), כאשר הביצית (בין אם מהאם המיועדת או מתורמת) מופרית עם הזרע (מהאב המיועד או מתורם) בתנאי מעבדה. לפני העברת העובר, הפונדקאית עוברת טיפולים הורמונליים להכנת רחמה להשתלה. שלב זה דורש מעקב קפדני של מומחי פוריות כדי לייעל את הסיכויים להצלחת הריון.

לאחר השתלת העובר, בדיקות ומעקב קבוע הופכים להיות בעלי חשיבות עליונה. זה כולל בדיקות פיזיות, סריקות אולטרסאונד ומעקב אחר בריאות הפונדקאית כדי להבטיח שההריון מתקדם היטב. בריאות הפונדקאית מנוטרת בקפדנות כדי לאתר מדי כל סיבוך הקשור להריון, כגון סוכרת הריון או יתר לחץ דם. בנוסף, הרווחה הפסיכולוגית של הפונדקאית מקבלת גם תשומת לב, תוך זיהוי ההשפעה הרגשית של ההריון.

במהלך ההיריון, הפונדקאית עשויה גם לקבל המלצות ספציפיות לתזונה ואורח חיים, שמטרתן לקדם את הסביבה הבריאה ביותר להתפתחות העובר. הצוות הרפואי, לעתים קרובות בתיאום עם הרופא הראשי של הפונדקאית, מבטיחים גישה הוליסטית לבריאות הפונדקאית, הכוללת רווחה גופנית ונפשית כאחד.

ככל שההריון מתקרב לסיומו, הפוקוס הרפואי עובר להכנה ללידה. הפונדקאית, יחד עם הצוות הרפואי, יצרו תוכנית לידה המכבדת את העדפותיה תוך הבטחת הבטיחות שלה ושל התינוק. תוכנית זו כוללת החלטות לגבי סוג הלידה (טבעי או קיסרי), טיפול בכאב וכל התערבות פוטנציאלית שעשויה להידרש במהלך הצירים והלידה.

שיאו של המסע הרפואי של הפונדקאית הוא הלידה של התינוק – רגע שמפגיש את התהליך הרפואי הסבוך והמנוטר בקפידה עם המסע הרגשי של פונדקאות. לאחר הלידה, הפונדקאית מוסרת את התינוק להורים המיועדים ומקבלת טיפול מיטבי כדי להבטיח את החלמתה מהלידה, תוך שימת לב לצרכיה הפיזיים והרגשיים כאחד.

מסע פונדקאות עם סוכנות סורמום 

סוכנות הפונדקאות סורמום היא סוכנות בינלאומית הפועלת בארץ ובשלל מדינות ברחבי העולם. אנו מלווים זוגות ויחידים רבים במסעות הפונדקאות שלהם ומעניקים מעטפת תמיכה וליווי איכותית לפונדקאיות. 

עם צוות מקצועי ומיומן, מומחים משפטיים ועבודה עם מרכזים רפואיים מובילים, אנו מציעים את השירות הטוב ביותר להליך פונדקאות חלק בראש שקט. 

לפרטים נוספים על הסוכנות ועל מסלולי הפונדקאות שלנו, לחצו כאן. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...