צעד אחר צעד: כך מתבצע תהליך פונדקאות לאם יחידנית

עבור נשים יחידניות רבות החלום להפוך לאימהות עשוי להיות מאתגר. אי יכולת להתעבר ולשאת הריון עקב ליקוי רפואי או כי ההיריון עלול לסכן משמעותית את בריאותה עשויות למנוע את הדרך לממש אימהות. במקרים אלה, פונדקאות מתגלה לא פעם כאופציה הכי מומלצת. במדריך זה, נעבור על כל הצעדים העיקריים הכרוכים בהליך פונדקאות ליחידניות תוך התייחסות לשלל היבטים משמעותיים במסע המורכב הזה.

פונדקאות לאם יחידנית דורשת חוסן רגשי משמעותי, משאבים כספיים ומחויבות לתהליך ממושך. כאם מיועדת, יש חשיבות מכרעת לבירור מעמיק של התהליך והתבוננות פנימה. הבנת המניעים שלך, הערכת רשת התמיכה שעומדת לרשותך והיכרות עם כל ההיבטים הכרוכים בתהליך זה .

שלב ראשוןפגישת היכרות עם נציגת סוכנות “סורמום”. בפגישה זו מתאמת הסוכנות תעבור עם האם המיועדת על כל השלבים בתהליך .תשמע את הרקע והנסיבות בגללן מגיעה להליך פונדקאות. תעבור איתה על איסוף המסמכים הנדרשים לקבלת אישור ראשוני מהוועדה , קבלת הסבר מקיף על כל השלבים בתהליך מפגישת ההיכרות עם הפונדקאית ועד קבלת האישור הסופי מהוועדה . מטרת הפגישה לתת בהירות והדרכה לכל השלבים שבדרך הן הכספיים, המשפטיים והרפואיים.

שלב שני –לקבלת אישור ראשוני יש להגיש את מסמכים הנ”ל : פנייה אישית לוועדה הכוללת כתובת  מייל , טלפון. בנוסף חוות דעת של רופא פריון ( טופס 6 ) ועו”ד החותם על ויתור סודיות ועוד מספר מסמכים רפואיים כגון : סיכום מידע רפואי, בדיקות דם שיש לבצע, מקור הזרע, צילום ת”ז ,בקשה לקבל פלט ממשרד הפנים של תמצית רישום אוכלוסין, אישור כניסות ויציאות מהארץ, דוח מרשם פלילי . כל המסמכים הנ”ל יועברו לוועדה לצורך קבלת אישור ראשוני.

שלב שלישי– פגישת היכרות מול מלווה התהליך מטעם הסוכנות . מטרת המפגש היכרות עם האם המיועדת, תיאום ציפיות והסבר כללי לגבי אופן גיוס הפונדקאית לתהליך, מרקם היחסים הנוצר בתהליך. אופן ההתאמה של הפונדקאית לתהליך.

שלב רביעי– איתור פונדקאית וגיוסה לתהליך- יש חשיבות מאוד גדולה להתאמת הפונדקאית לאם המיועדת. הצטרפות הפונדקאית לתהליך כפוף לקריטריונים של משרד הבריאות. שכן היא מגיעה עם פרופיל רפואי וקריטריונים שעומדים בדרישות הוועדה הן מבחינת גיל, סטטוס משפחתי, בריאות , רקע רפואי, רקע נפשי ,היסטוריה מילדותית וכשירות רפואית להיכנס להריון . בתהליך גיוסה לתהליך ישנה חשיבות עצומה למבנה האישיותי שלה לעמוד באתגרים ארוכי טווח, אופן התמודדותה מול משברים ואתגרים, מערכת התמיכה המשפחתית והזוגית שיש סביבה שיכולה לתמוך אותה בתקופה הרלוונטית .

שלב חמישי -היכרות ותיאום ציפיות עם הפונדקאית. הפגישה המשותפת תערך במשרדי סורמום. “המסע” למעשה מתחיל פה…כבר במפגש הראשון. ..כל צד מצייר קצת מעולמו דרך עיסוקים , גיל, רקע משפחתי, אורח חיים, אמונות, ערכים, השקפות ותפיסת עולם והסיבות בגינן נכנסו לתהליך. המפגש הראשוני מרגש לשני הצדדים . תוך כדי שיחה נחשפים עולמות, מתגבשים ציפיות וישנה חשיבות עצומה לבניית מערכת יחסי אמון , בניית ערוץ הידברות פתוח בו מדברים על הכול בצורה נעימה, מקרבת ,חמה וכנה ויוצרים שקיפות. ישנו דגש על איכות הקשר להצלחת התהליך וממפגש למפגש נוצרים עוד רבדים של היכרות ושותפות. . אם יווצרו מצבים שיש לגשר עליהם, לדבר עליהם, אנו ננסה לפרום כל אתגר ולתת לו מענה מקצועי ואישי ככל שנצטרך.  המטרה בסופו של דבר שהחוויה לשני הצדדים תהיה נעימה ומעצימה. לאחר יומיים ישאלו הצדדים אם מאשרים זה את זה לתהליך . במידה ויש אישור הדדי יוצאים לדרך …

 שלב שישיהפנייה לכל אנשי המקצוע לחוות הדעת הנדרשות לצורך קבלת אישור סופי מהוועדה

א. איבחון פסיכולוגי – חוות דעת פסיכולוגית תעשה ע”י פסיכולוג קליני המאושר ע”י משרד הבריאות בכתיבת חוות דעת פסיכולוגית . מטרת האבחון לבחון את הכוחות והיכולות את העומדים לרשות המועמדת להיות פונדקאית לקראת תהליך נשיאת העוברים. מידת הבנתה , בשלותה ומוכנותה לתהליך הפונדקאות.

ב. יעוץ ביטוחי – סוכן ביטוח המתמחה בפוליסות המיועדות לפונדקאיות ייתן הסבר על ביטוח חיים לפונדקאית. על הפונדקאית למסור נתונים מלאים ונכונים על מנת שפוליסת הביטוח תהיה תקפה. יש שני ביטוחים : אבדן כושר ומחלות קשות . בנוסף ימלא הסוכן טופס 10 . תקופת אכשרה 3 חודשים לפני ההפקדה הראשונה.

ג. ייעוץ רפואי – אישור בדיקת רופא מומחה ברפואת נשים והסבר לפונדקאית על התהליך הרפואי, אופן הפקדת העובר לרחם, פרוטוקול רפואי, סיכונים, סיכויים, בדיקת מי שפיר, תמיכה הורמונלית באם תידרש וכו’.

ד. יעוץ משפטי – לכל אחד מהצדדים יש ייצוג משפטי ע”י עו”ד, מומחה בניהול תיקים והסכמי פונדקאות . מטרת הייעוץ המשפטי להגיע להסכמות המשותפות המאגדות בתוכן את ההבנות המשותפות לגבי הפיצוי הכספי שמקבלת פונדקאית בתהליך, כל נושא הביטוח, כל הנושא הרפואי וכל תרחיש אפשרי שקשור להריון ולידה .

שלב שביעילאחר קבלת כל חוות הדעת של אנשי המקצוע , אוספים את כל המסמכים הן של הפונדקאית , של האם המיועדת , וכל המסמכים המשותפים ושולחים לוועדה של מדרש הבריאות לצורך אישורו הסופי. עוד בטרם יאושר התהליך תזומן הפונדקאית לראיון אישי. מטרת הריאיון האישי מה המניעים של הפונדקאית לתהליך. מה מביא אותה לתהליך ? , מה מערכת התמיכה המשפחתית והזוגית במידה ויש.

שלב שמיני – אישור ההסכם בוועדה במעמד שני הצדדים . שני הצדדים יגיעו לחתום על ההסכם במשרד הבריאות ויקבלו אישור סופי.

שלב תשיעי – תחילת החלק הטיפולי בתהליך בתיאום עם הרופא המטפל והפונדקאית לצורך הפקדת העובר. החזרת העובר מתבצעת ב IVF בהליך גניקולוגי פשוט יחסית ללא ההרדמה או טשטוש. במידה והעובר נקלט יתרחש הריון . מזל טוב !!!

שלב עשירי – הריון ולידה : ישנה חשיבות גדולה למרקם היחסים הנוצר בתהליך מה שישרה על שני הצדדים ביטחון , שיתוף פעולה והבנה הדדית ורגשית בו כל מצוי כל אחד מהם בתהליך. בהסכמת הפונדקאית האם המיועדת תלווה אותה לבדיקות הנחוצות ותעדכן בתוצאות של מעקב ההיריון. מעקב ההיריון מתרחש כולו דרך המרפאה באזור מגוריה של הפונדקאית . גם הלידה המיוחלת תתקיים בבית חולים בו תרצה הפונדקאית ללדת וקרוב לאזור מגוריה. בשבוע 20 להריון מתבקשת האם המיועדת לעדכן את העובדת סוציאלית מטעם משרד הבריאות לגבי מקום הלידה הצפוי ותעודכן מהעובדת הסוציאלית לגבי הסדרת מעמדו החוקי בארץ כאימו של התינוק.

לסיכום : אין ספק שהדרך להגשים את חלום ההורות באמצעות תהליך פונדקאות בישראל הוא מורכב , דורש נחישות וחוסן רגשי אך התגמול מהמסע הזה הוא עצום – קבלת ילדך המיוחל לעולם ! כל מסע מתחיל בצעד קטן .. סוכנות “סורמום” מלווה נשים רבות בתהליך ונותנת ליווי מקצועי, רגשי לאורך כל הדרך עד קבלת האישור הסופי מהוועדה ומציעה עזרה מקצועית ככל שתידרש גם בחלק השני של התהליך בתקופת ההיריון של הפונדקאית.

מימוש החלום שלך יכול להתחיל כבר עכשיו – צרי עמנו קשר

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...