משמעות חוק הסכמים לנשיאת עוברים וביצוע תהליך פונדקאות בישראל

הדרך לפונדקאות בישראל עוברת דרך חוק הסכמים לנשיאת עוברים או בשמו המוכר יותר – חוק הפונדקאות. 

חוק הסכמים לנשיאת עוברים נוסד בשנת 1996 ומסדיר את כל נושא הפונדקאות בישראל. החוק עוסק בכל הגורמים הכרוכים בפונדקאות בהם נשיאת העובר שמקורו בהשתלת עובר ברחמה של אישה שאינה האם המיועדת, עד הולדת התינוק ומסירותו להוריו המיועדים. החוק אושר ב-7 במרץ 1996, במהלך כהונתה של הכנסת השלוש עשרה ומאז עבר מספר שינויים ותיקונים. 

בראשיתו החוק אפשר רק לזוגות הטרוסקסואלים (כלומר, גבר ואישה נשואים) לעבור הליך פונדקאות בארץ. לאחר מכן הוחל תיקון לחוק שאפשר גם לנשים יחידניות להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאות. בינואר 2022 נכנס לתוקפו תיקון נוסף לחוק המאפשר גם לגברים יחידים ולזוגות חד מיניים לעבור הליך פונדקאות בישראל.

מהם התנאים לתהליך פונדקאות בישראל?

כל מדינה שמתירה ביצוע הליכי פונדקאות בשטחה, מחזיקה בסט של תנאים ועקרונות מנחים לאישור כל תהליך. בישראל ישנה מערכת תנאים קפדנית ומסודרת שמאפשרת קיום הסכמי פונדקאות. על אישור כל הסדר פונדקאות בין הורים מיועדים לפונדקאית מיועדת, אמונה ועדת אישורים מיוחדת שהיא הסמכות העליונה לאישור הסכמי פונדקאות בישראל. 

אלה כמה מהתנאים העיקריים לקיום הליך פונדקאות בארץ:

  • יצירת הסכם כתוב בין ההורים המיועדים לפונדקאית וקבלת אישור על ידי ועדת האישורים.
  • על ההורים המיועדים להיות תושבי ישראל.
  • אם פונדקאית בישראל צריכה להיות תושבת הארץ, בת 22-38 שאינה נשואה, אלא אם ניתן אישור מיוחד מוועדת האישורים להתקשרות עם פונדקאית נשואה.
  • הפונדקאית המיועדת אינה קרובת משפחה של אחד מההורים המיועדים.
  • הפונדקאית היא בת דתה של האם המיועדת, אך במקרה בו כל הצדדים להסכם אינם יהודים, רשאית הוועדה לחרוג מהוראה זו בהתאם לחוות דעת של איש הדת חבר הוועדה.
  • מותרת רק פונדקאות הריון ולא פונדקאית מסורתית. כלומר, הזרע המשמש להפריה חוץ גופית הוא של האב המיועד, והביצית אינה של הפונדקאית.

מהו הרכב ועדת האישורים?

בהתאם לחוק הסכמים לנשיאת עוברים, מונתה ועדת אישורים על ידי שר הבריאות. הוועדה כוללת שבעה חברים:

  • רופא בעל תואר מומחה ברפואה פנימית
  • שני רופאים בעלי תואר מומחה ביילוד וגניקולוגיה
  • פסיכולוג קליני
  • עובד סוציאלי
  • נציג ציבור שהוא משפטן
  • איש דת, בהתאם דתם של כל הצדדים להסכם

כיצד מתבצע הליך פונדקאות?

הליכי פונדקאות הופכים לפופולריים יותר בשנים האחרונות והם מציעים לזוגות שאינם מסוגלים להרות באופן טבעי, אפשרות מעשית להביא ילד משלהם. פונדקאות בישראל מבוססת על חוק הסכמים לנשיאת עוברים והיא הסדר שבו אישה נושאת הריון לאדם אחר או לזוג, אשר לאחר מכן יהפכו להורים החוקיים של הילד.

הסדרי הפונדקאות יכולים להיות מורכבים ולכלול תהליכים רפואיים ומשפטיים שונים. אלה השלבים העיקריים בתהליך מתחילתו ועד סופו:

שלב 1: בחירת סוכנות פונדקאות

השלב הראשון בתהליך הפונדקאות הוא בחירת סוכנות פונדקאות איכותית ובעלת מוניטין מצוין שיכולה לעזור לכם לנווט בתהליך כולו. חשוב לבחור בסוכנות פונדקאות בעלת ניסיון וליווי צמוד אשר מחזיקה ברקוד עשיר של הליכי פונדקאות מוצלחים. סוכנות הפונדקאות תסייע לכם למצוא פונדקאית שתתאים לכם ותדריך אתכם לאורך כל התהליך.

שלב 2: בחירת פונדקאית

השלב הבא בתהליך הוא בחירת הפונדקאית. סוכנות הפונדקאות בדרך כלל תספק רשימה של פונדקאיות פוטנציאליות לבחירתכם. בחירת הפונדקאית צריכה להתבסס על השקפה דומה על התהליך, תיאום ציפיות ואמון הדדי. לאחר בחירת הפונדקאית, תוכלו להתקדם לעריכת ההסכם בין כל הצדדים.

שלב 3: תהליכים משפטיים

ההליך המשפטי הוא חלק מהותי מהליך הפונדקאות. לפני המשך התהליך, ההורים המיועדים והפונדקאית יצטרכו להתקשר בהסכם משפטי המתאר את תנאי הפונדקאות. ההסכם יכסה נושאים כמו פיצויים, זכויות הוריות ואחריות הפונדקאית.

שלב 4: טיפול פוריות

לאחר השלמת ההליך המשפטי, ניתן להתחיל בטיפולי הפוריות. בשלב זה, האם המיועדת או תורמת ביצית יעברו תהליך המכונה גירוי שחלתי. תהליך זה כולל שימוש בתרופות פוריות כדי לעורר את השחלות לייצור ביציות מרובות.

כאשר הביציות מבשילות, הן נשלפות מהשחלות באמצעות הליך זעיר פולשני המכונה שאיבת ביציות. הביציות מופרות לאחר מכן עם הזרע של האב המיועד או זרע התורם במסגרת מעבדה, באמצעות תהליך הנקרא הפריה חוץ גופית (IVF).

שלב 5: העברת עוברים

לאחר שהביציות המופרות התפתחו לעוברים, הן מועברות לרחם הפונדקאית. תהליך העברת העובר מתבצע בקליניקה רפואית ומצריך הרדמה. מספר העוברים המועברים תלוי בגורמים שונים, לרבות גיל האם המיועדת, ההסכם הנחתם בין הפונדקאית להורים המיועדים ואיכות העוברים.

שלב 6: הריון ולידה

לאחר העברת העוברים, הפונדקאית תעבור בדיקות רפואיות קבועות למעקב אחר ההריון.כאשר יינתן אישור לקליטת ההריון בהצלחה, ההורים המיועדים והפונדקאית יישארו בקשר שוטף כדי להבטיח הריון בריא ותקין.

הפונדקאית תשא את ההריון עד תום, תלד את התינוק ותמסור אותו להורים המיועדים.

בשלב זה ההורים המיועדים יהפכו להורים החוקיים של הילד לאחר רישום הלידה והסדרת מעמדו החוקי של התינוק.

פונדקאות אמנם יכולה להתבצע באופן פרטי בהתקשרות בין פונדקאית להורים המיועדים אך לרוב התהליך יהיה סבוך ומאתגר יותר. לכן מרבית האנשים והזוגות המעוניינים להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאות, בארץ או בחו”ל, פונים לסוכנות פונדקאות שתסייע להם בכך ותלווה אותם לאורך כל שלבי התהליך. 

זכרו, הליך הפונדקאות הינו תהליך מורכב הכולל שלבים רפואיים ומשפטיים שונים. הוא מצריך תכנון קפדני, תקשורת ותיאום בין ההורים המיועדים, הפונדקאית וסוכנות הפונדקאות. למרות שהתהליך עשוי להיות מאתגר, הוא נותן תקווה ליחידים ולזוגות שאינם מסוגלים להרות באופן טבעי.

אם אתם שוקלים לעבור הליך פונדקאות, מומלץ לפנות לסוכנות פונדקאות מקצועית ואיכותית שתעזור לכם לנווט בתהליך להצלחה.

סוכנות הפונדקאות “סורמום” מסייעת ליחידים וזוגות רבים להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאות בארץ ובשלל יעדים ברחבי העולם. צרו איתנו קשר ונשמח לסייע גם לכם.

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...