פונדקאות לפי ההלכה

פונדקאות היא סוגייה מורכבת עבור אנשים רבים אך בקרב הציבור היהודי מסורתי עולות לא פעם שאלות ותהיות בנוגע להיבטים ההלכיים והיהודיים הכרוכים בהליכי פונדקאות. 

כיצד רואה היהדות את עניין הפונדקאות, האם זה מותר מבחינה הלכתית ומהן האפשרויות לביצוע הליך פונדקאות עבור יהודים?

רגע לפני שניגע בכל הסוגיות הללו, קבלו ספוילר: אין דרך אחת נכונה.

פונדקאות בראי ההלכה היהודית

פונדקאות מותרת על ידי מרבית פוסקי ההלכה, אם כי היא אוספת תחתיה כמה דאגות יהודיות ייחודיות.

לדוגמה, בעוד שהפריה חוץ גופית אינה מצריכה אקט של אינטימיות, הפונדקאית לא צריכה להיות אישה שעבורה היחסים עם האב יהוו גילוי עריות (כמו אחותה של אשתו). באופן אופטימלי, היא גם צריכה להיות לא נשואה כדי שההתקשרות עימה תחשד כניאוף. חלק מפוסקי ההלכה ממליצים להשתמש בפונדקאית לא יהודיה כדי למזער את האפשרות שהילד יגדל להתחתן עם קרוב משפחה של הפונדקאית, בעוד שפוסקי הלכה אחרים דווקא מעדיפים להשתמש בפונדקאית יהודית, מסיבות שנדון בהן בהמשך.

אולי השאלה הגדולה ביותר סביב פונדקאות לפי ההלכה היא מי נחשבת לאמו של הילד על פי ההלכה: האישה שתורמת את החומר הגנטי או מי שיולדת את התינוק? זה לא רק משפיע על מי הילד צריך לראות בה כאימו, אלא גם משפיע על סוגיות שונות כמו למי הילד יוכל להינשא בעתיד וחוקי ירושה. לפיכך, זוהי שאלה חשובה אשר מקבלת מענה ברור וחד משמעי על פי חוקי המשפט האזרחי אך שנויה במחלוקת בעיניי פוסקי הלכה רבים.

אחת העמדות על פי פוסקי ההלכה היא שהאם היולדת נחשבת לאמו של הילד. בעוד ישנם מקורות הלכתיים שונים אשר תומכים בגישה זו, ישנה גם עמדה נחרצת הטוענת שהאישה שתרמה את החומר הגנטי היא אמו של הילד מבחינה הלכתית, ממש כפי שרואה בה החוק.

ראשית, יש את הרעיון שיש שלושה שותפים ליצירת ילד: האב, האם ואלוהים, שכל אחד מהם תורם משהו, כאשר לפי התפיסה היהודית, הוריו של הילד תורמים מאפיינים פיזיים אך אלוהים תורם מבחינה רוחנית. זה תומך ברעיון של “תורמת ה-DNA” כאמו של הילד על פי ההלכה. מקור תלמוד אחר (סנהדרין יט ע”ב) מספר לנו שהנשמה נכנסת לעובר בזמן ההתעברות.

מקור נוסף התומך בגישה זאת הוא התלמוד ביבמוס שאומר לנו שאם בני זוג מתגיירים יחדיו, עליהם להיפרד למשך שלושה חודשים כדי שידעו אם תינוק שנולד להם נולד לפני או אחרי התגיירותם. זה מצביע על כך שמצבו של הילד נקבע בזמן ההתעברות ולא בלידה. 

לבסוף, הרב עזרא ביק שליט”א מסיק מסקנה הגיונית: אם הזרע הוא הקובע לאבהות, רק הגיוני שהביצית תהיה הקובעת לאמהות.

כיוון שיש כל כך הרבה מקורות התומכים בכל עמדה, ישנה גם דעה שיש לראות בהלכה גם את הפונדקאית וגם את בעלת הביצית. זה לא אומר שלילד יש שתי אמהות, הגישה הזאת מקובלת רק בגלל הספק הכרוך בסוגיה זו ולכן משלבת את הסוגיות ההלכתיות השונות בנוגע לשתי הנשים.

זו הסיבה שיש המצדדים בשימוש בפונדקאית יהודית: כאשר גם האם הגנטית וגם האם היולדת הן יהודיות, לא יהיה ספק שהתינוק נולד יהודי. תינוקות שנולדים לפונדקאיות לא יהודיות לעיתים נדרשים לעבור הליך גיור בינקותם על מנת שיחשבו כיהודים על פי כל הדעות.

ישנן סוגיות הלכתיות שונות בכל הנוגע לפונדקאות, אך הדעה הרווחה על פי רוב פוסקי ההלכה היא שפונדקאות מותרת ומאפשרת להורים שאינם יכולים להביא בעצמם ילד לעולם, להרחיב את משפחתם.

אם כך, מהן האפשרויות לביצוע הליך פונדקאות עבור יהודים?

גם עבור יהודים אורתודוקסים, ישנן אפשרויות שונות לביצוע הליך פונדקאות בהתאם לגישות הלכתיות שונות. 

ניתן לעבור הליך פונדקאות בארץ ובכך להבטיח את יהדותה של הפונדקאית – במקרה זה, מרבית פוסקי ההלכה לא ידרשו ביצוע הליך גיור ליילוד מכיוון שהן הפונדקאית והן האם המיועדת, תורמת הביצית, הן יהודיות.

ניתן גם להשתמש בשירותיה של פונדקאית שאינה יהודיה, אך על פי חלק גדול מפוסקי ההלכה, זה יצריך ביצוע הליך גיור לתינוק שיוולד מהתהליך.

חשוב לדעת שהליכי גיור לתינוקות שנולדו בפונדקאות אינם דומים לאלו של ילדים או אנשים בוגרים וכי הם קצרים ומהירים יותר. 

עם זאת, אם אתם מתלבטים בנוגע לביצוע הליך פונדקאות, כדאי שתתיעצו עם הרב שלכם אודות פרטי התהליך והאם ישנה חשיבות לפונדקאית יהודיה או שניתן לעבור את התהליך עם פונדקאית שאינה יהודיה.

להחלטה הזאת ישנה השפעה גדולה על האפשרויות שיעמדו לפניכם במסע הפונדקאות שלכם. כיום ישנו מספר קטן יחסית של פונדקאיות יהודיות לעומת לא יהודיות, כך שהמתנה לפונדקאית יהודיה, עשוי לקחת זמן רב יותר מביצוע הליך פונדקאית עם פונדקאית שאינה יהודיה.

פונדקאות בינלאומית

במידה ואתם מוכנים לצאת לדרך עם פונדקאית שאינה יהודיה, תוכלו לעבור את הליך הפונדקאות שלכם במספר יעדים שונים בעולם כגון גאורגיה, קולומביה, ארה”ב ועוד. הליך פונדקאות מעבר לים כרוך באתגרים שונים אך לעיתים הוא מאופיים בעלויות נמוכות ביחס להליכי פונדקאות בישראל ובדרך כלל ניתן למצוא פונדקאית מתאימה באופן הרבה יותר מהיר.

בין אם תבחרו לעבור הליך פונדקאות בישראל או במדינה זרה, חשוב לעשות זאת עם סוכנות פונדקאות מקצועית ובעלת ניסיון עשיר בתחום הפונדקאות. 

מסע הפונדקאות שלכם ייחודי ואינו דומה לשום דבר אחר שחוויתם. הוא כרוך בבירוקרטיה, הסכמים משפטיים, הליכים רפואיים ולא מעט טלטלות ורגשות לאורך הדרך. סוכנות פונדקאות טובה, תאפשר לכם לצאת למסע הפונדקאות שלכם עם ביטחון ושקט נפשי.

המומחים שלנו בסוכנות “סורמום” מלווים זוגות רבים במסעות הפונדקאות שלהם וצועדים איתם יד ביד בכל שלב בתהליך, החל מהייעוץ הראשוני, דרך סיוע משפטי ובחירת הפונדקאית ועד לידת התינוק והסדרת מעמדו החוקי. 

נשמח ללוות גם אתכם. לפרטים נוספים, צרו איתנו קשר.

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...