6 סיבות לכישלון הפריה חוץ גופית

אנשים רבים נוטים לשמוע על סיפורי הצלחה רבים של טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) מחברים, בני משפחה או ברשתות החברתיות. עם זאת, לא לעתים קרובות אנו שומעים על הפריה חוץ גופית כושלת, בדרך כלל בגלל שזה נושא מאוד רגשי עבור אלה השואפים להיות הורים, אך לכישלון של הפריה חוץ גופית ישנן מספר סיבות:

גיל האישה

ככל שנשים מתבגרות, הביציות שלהן יורדות באיכותן ובכמותן. זה ידוע שלנשים יש פחות סיכוי להיכנס להריון ככל שהן מתבגרות בשל עובדה זו. עם זאת, ירידה בכמות הביציות ובעיקר באיכות משפיעה גם על הסיכויים להריון קליני או לידה באמצעות טיפול IVF.

הסטטיסטיקה מראה שלנשים עד גיל 35 יש את הסיכוי הגבוה ביותר להצלחת טיפולי הפריה חוץ גופית ולהשגת הריון קליני תקין ולידה.

איכות עוברים

במהלך החלק המעבדתי של טיפול הפריה חוץ גופית, הביציות של האישה והזרע של הגבר מעורבבים יחד במטרה ליצור עובר. עוברים יכולים להופיע בריאים במעבדה, אך כאשר הם מושתלים ברחם קיימת אפשרות שהם לא מצליחים להשתרש עקב פגם בלתי נראה. מעבדת ההפריה החוץ גופית משתמשת במערכת ניקוד כדי לדרג את איכות העוברים ולבחור את הטובים ביותר שיוחזרו לרחם. נעשה שימוש גם בהדמיית embryoscope כדי לגרום להתפתחות העוברים עד לשלב הבלסטוציסט (עוברים בני 5 ימים). ה-embryoscope הוא חממה סגורה ובתוכה מצלמה שמצלמת את העוברים כל 10-20 דקות. כך ניתן לצפות בהתקדמות העוברים דרך המסך בחלק החיצוני של העובר, ולכן אין צורך להוציא את העוברים מדי יום כדי להעריך אותם, מה ששומר אותם בסביבה יציבה.

תגובה שחלתית

בתחילת הטיפול בהפריה חוץ גופית נדרשת האישה לזריקה יומית של הורמון פוריות הנקרא הורמון מגרה זקיק (FSH), שמטרתו להגביר את ייצור הביציות. חלק מהשחלות של נשים אינן מגיבות כהלכה לתרופה זו ולכן אינן מצליחות לייצר מספר ביציות לאיסוף. זה נכון במיוחד אצל נשים מבוגרות בגלל כמות הביציות הנמוכה ממילא (רזרבה שחלתית נמוכה).

אם מתרחשת תגובה שחלתית גרועה, זה לא אומר שזה סוף טיפול ההפריה החוץ גופית. חקירות ושינויים בתרופות עשויים לתקן את המצב. הרזרבה השחלתית מוערכת באמצעות בדיקת דם להורמון האנטי-מולריאני (AMH) וסריקת אולטרסאונד מסתכלת על ספירת זקיקי האנטרה. הרזרבה השחלתית תקבע את הפרוטוקול והמינון הטובים ביותר של ההורמון כדי לעורר את השחלות שלך ולייצר מספר סביר של ביציות.

בעיות השתרשות

המשמעות היא שהעוברים לא הצליחו להשתרש ברחם. זה יכול להיות בגלל נוכחות של פוליפים ברחם, עלייה מוקדמת ברמות הפרוגסטרון, רירית הרחם דקה מדי או שקיים זיהום ברחם.

סגנון חיים

כמו בהריון טבעי, שמירה על אורח חיים בריא לפני ובמהלך הפריה חוץ גופית עשויה לסייע להתעברות. אם האישה מעשנת, מומלץ שתפסיק לעשן כמה חודשים לפני תחילת טיפולי IVF, שכן הוכח שעישון משפיע לרעה על הפוריות. השגת משקל תקין תועיל גם כן להצלחת הטיפול, כמו גם שמירה על תזונה מזינה ופעילות גופנית סדירה.

הפרעות כרומוזומליות

הפריה חוץ גופית יכולה להיכשל עקב עוברים שיש להם הפרעות כרומוזומליות. המשמעות היא שלעובר יש חלק חסר, נוסף או לא סדיר של DNA כרומוזומלי. לאחר מכן הגוף דוחה את העובר וזה גורם לכישלון טיפול IVF. הפרעות כרומוזומליות יכולות לעבור בתורשה מאחד ההורים או להתפתח לאחרונה בשלבים המוקדמים של חלוקת העובר.

סביר להניח שהפרעות כרומוזומליות יהיו נוכחות בעוברים של נשים מעל גיל 35. עם זאת, ניתן לבחור את העוברים שנראים ללא הפרעות כרומוזומליות טרם השתלת העובר בגוף האישה.

אימונולוגיה של הרבייה היא התיאוריה לפיה עובר נדחה עקב פעילות יתר של תאי חיסון בגוף. אם האישה עברה

מחזורי IVF אך לא הצליחה להחזיק הריון תקין עד הלידה המיוחלת, ישנה אפשרות שתאי החיסון שלה יכולים לתקוף את העובר. אימונולוגיה של הרבייה יכולה להציע תובנה מסוימת מדוע מחזורי ההפריה החוץ גופית של האישה נכשלו שוב ושוב, ואם המערכת החיסונית שלה מגיבה בצורה זו, ניתן לספק תוכנית טיפול.

מדוע הפריה חוץ גופית נכשלת?: הפחתת הסיכון לכשל חוזר ב-IVF

ישן מגוון סיבות לכישלון הפריה חוץ גופית ולפעמים נדרשים שני מחזורים או יותר של IVF כדי להשיג תוצאה מוצלחת. למרות שזה יכול לגבות מכם את המחיר פיזית, רגשית ונפשית, זה עשוי לעזור לדעת שאתם לא לבד במאבק שלכם להבאת ילד לעולם ושיש עזרה זמינה ממומחי פוריות עם ניסיון עשיר.

עם כל מחזור של IVF, הרופא שלכם יוכל לבחון מה גרם לכשל, וכיצד להשתמש במידע זה כדי לשפר את סיכויי ההצלחה שלכם אם תחליטו לעבור שוב IVF. כמה מההערכות שניתן לבצע כדי להגיע לשורש הכישלון של IVF כוללות:

  • בדיקה חיסונית
  • בדיקת זיהומים
  • הערכה של חלל הרחם
  • קריוטיפינג
  • הערכת זרע

הפריה חוץ גופית כחלק מהליך פונדקאות

טיפולי הפריה חוץ גופית הם חלק אינטגרלי בהליך פונדקאות. אם אתם מעוניינים להביא לעולם ילד באמצעות פונדקאית, היא תצטרך לעבור טיפולי פוריות  ו-IVF כדי להשיג את ההריון המיוחל, כל עוד מדובר בפונדקאות הריון אשר מקובלת בישראל ובמדינות אחרות. 

כארש הפונדקאות נעשית בישראל, לפחות אחד מההורים המיועדים צריך להיות עם קשר גנטי לעובר. כלומר, או שהאם המיועדת תתן ביצית לטובת ההפריה, או שהזרע יהיה של האב המיועד. כמובן שניתן לבצע את ההפריה מהזרע ומהביצית של ההורים המיועדים במידה והם באיכות טובה. כאשר רק אחד מההורים המיועדים מספק זרע / ביצית לטובת התהליך, יש צורך בקבלת תרומת ביצית או זרע.

מדוע כדאי לעבוד עם סוכנות פונדקאות?

סוכנות פונדקאות מקצועית ובעלת ניסיון עשיר כמו “סורמום” מציעה מעטפת שלמה של שירותים על מנת להשלים את תהליך הפונדקאות מהצעד הראשון ועד לאחר הלידה.

אנו מסייעים במציאת הפונדקאית המתאימה להורים המיועדים, מעניקים סיוע משפטי איכותי ועובדים עם מומחי הפוריות הטובים ביותר בארץ ובשלל מדינות בעולם. לפרטים נוספים על התהליך, צרו איתנו קשר. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...