שיעורי הצלחה בהזרעה מלאכותית: מהם סיכויי הצלחה בהזרעות וכיצד מבוצע התהליך?

אתם עשויים להניח שהזרעה מלאכותית היא פשוט עניין של הכנסת זרע זכרי לתוך הנרתיק הנשי על מנת שתתבצע התעברות ללא מעורבות של יחסי מין. בצורתה הפשוטה ביותר, זה אכן יכול להיות המקרה. במונחים של סיוע בהליך ההפריה, מדובר בתהליך מסובך יותר אך פשוט יחסית להליכי פוריות אחרים כמו הפריה חוץ גופית (IVF). 

הזרעה תוך רחמית (IUI) היא אחת הצורות הפחות פולשניות והפשוטות ביותר של הליכי פוריות. השימוש בהזרעות בולט במיוחד בקרב נשים רווקות או זוגות נשים חד מיניות אשר מעוניינות להקים משפחה באמצעות שימוש בזרע של תורם. זה בהחלט אחד מהיישומים העיקריים של הזרעה תוך רחמית אבל יש לה גם שימוש בזוגות הטרוסקסואליים שמתקשים להרות. 

מה זו הזרעה תוך רחמית (IUI) ואיך התהליך עובד?

הליך IUI מורכב למעשה מהפקדת דגימת זרע שהוכנה במעבדה מראש, בתוך הרחם של האישה, בין אם בעקבות ביוץ ספונטני או לאחר השראת הביוץ בעקבות טיפול בגירוי שחלתי. עם IUI הזרע והביצית ממוקמים בסמיכות האפשרית על מנת להגדיל את הסיכויים להפריה ולהתעברות באותו מחזור.

לעתים קרובות נעשה שימוש בגירוי שחלתי כדי לוודא שביצית אחת (או יותר) זמינה בזמן הנכון להתעברות. שלב הגירוי נמשך כ-10 ימים שבמהלכם נערכות סריקות אולטרסאונד ובדיקות דם אשר מעריכות את צמיחת הזקיק. לבסוף, זריקה של גונדוטרופין כוריוני אנושי (hCG) המעורר ביוץ, ניתנת 36 שעות לפני ההזרעה המלאכותית.

הכנת הזרע מורכבת מבחירה וריכוז של הזרע עם התנועתיות הטובה ביותר בטכניקה המכונה קיבול זרע. התהליך מבטל זרע איטי או בלתי נייד, כך שהדגימה שתשמש להזרעה מלאכותית תהיה אופטימלית.

אחוזי הצלחה בהזרעה מלאכותית: מה הסיכויים?

סיכויי הצלחה בהזרעות עבור הזרעה במחזור בודד נעים בין 15.8% לנשים מתחת לגיל 35, 11% לנשים בגילאי 35 עד 39 ו-4.7% לנשים בגילאי 40 עד 42. בסך הכל למעלה ממחצית הנשים המבצעות הליך של הזרעה מלאכותית יכנסו להריון במהלך ששת המחזורים הראשונים. עם זאת ישנה תמימות דעים בקרב הרופאים כי כאשר לא מושג הריון לאחר שלושה סבבי הזרעה תוך רחמית ובמיוחד כאשר ניתנו זריקות להגברת הביוץ, מומלץ לעבור לביצוע הליך של  הפרייה חוץ גופית אשר בעל סיכויי הצלחה גבוהים הרבה יותר.

אחוזי ההצלחה של הזרעה תוך רחמית משתנים בהתאם לגיל האישה ולגורמים נוספים, כולל הסיבה לאי הפוריות, האם נעשה שימוש בזרע של בן זוג או של תורם והאם נעשה שימוש בגירוי שחלתי. בסך הכל, אם זוג מבצע הליך של הזרעה מלאכותית בכל חודש, שיעורי הצלחת ההזרעות יכולים להיות די טובים. מטבע הדברים, הרבה מאוד תלוי בנסיבות האישיות של האישה או הזוג ולכן תמיד כדאי לדון בכך עם מומחה פוריות לפני שמחליטים על מהלך טיפול מסוג זה.

למי מיועד תהליך של הזרעה מלאכותית?

  • הפרעה בתפקוד צוואר הרחם – נשים בעלות ריר צווארי הפוגע בתנועתיות של הזרע או פוגע בחיות שלו.  הליך של הזרעה תוך רחמית מאפשר למעשה לעקוף את צוואר הרחם ולהזריק את הזרע ישירות לתוך הרחם על מנת ליצור הריון.
  • בעיות פוריות בגברים – במקרים בהם לגבר ישנה ספירת זרע נמוכה או קושי להשיג זקפה או שפיכה ובנוסף במצבים או טיפולים אשר עשויים לפגוע באיכות הזרע בעתיד כמו טיפולים כימותרפיים, קרינה או ניתוח באשכים. במקרים אלו מומלץ להקפיא זרע וכך ניתן להשתמש בו בעתיד לצורך הפרייה ע”י ביצוע הפשרה והזרעה תוך רחמית.
  • אנדומטריוזיס – אנדומטריוזיס הוא מצב בו תאי רירית רחם גדלים באזורים אחרים בגוף לרבות אברי הרבייה כמו שחלות או חצוצרות. מצב זה עשוי להתבטא בדימום וסתי כבד ובכאבים חזקים בזמן הוסת, בכאבים בקיום יחסי מין ואף בהיווצרות בעיות פוריות אצל האישה.

הזרעה תוך רחמית עשויה לסייע במקרים של אנדומטריוזיס במצב קל עד בינוני והיא אינה מתאימה למקרים של אנדומטריוזיס קשה הגורם להידבקויות קשות והצטלקויות ברחם.

  • עקרות בלתי מוסברת – לא פעם זוגות סובלים מבעיות של אי פריון מסיבה שאינה ידועה ולעיתים הזרעה מלאכותית מסייעת ביצירת ההריון. 
  • כאשר יש צורך בשימוש בזרע של תורם כמו במקרים של נשים יחידות, זוגות נשים או שהזרע של ההורה המיועד אינו פורה. 

3 אותיות – הליכי פוריות שונים: מה ההבדל בין הזרעה תוך רחמית (IUI) להפריה חוץ גופית (IVF)?

גם הזרעה תוך רחמית וגם הפריה חוץ גופית הינם טיפולי פוריות המשמשים לסייע לאנשים ולזוגות שמתקשים להיכנס להריון.

לעתים קרובות אנשים מבולבלים לגבי ההבדלים בין IUI לטיפול IVF והטרמינולוגיה הרפואית לטיפולי פוריות היא עקומת למידה כאשר מתחילים את התהליך לראשונה. אלה ההבדלים בין שני סוגי טיפולי הפוריות הללו.

טיפול IVF הוא תהליך המורכב מחמישה שלבים הכוללים:

  • בדיקות אבחון לפני מחזור
  • גירוי של השחלות לייצר מספר ביציות במהלך מחזור אחד,
  • הוצאת הביציות מכל שחלה,
  • הפריה של הביציות במעבדה באמצעות הפריה קונבנציונלית או ICSI
  • העברת העוברים שנוצרו לתוך הרחם.

הסיכוי להריון מ-IVF תלוי מאוד בגיל האישה, הגורם העיקרי לאי פוריות ובכמה גורמים הקשורים למקצועיות והמיומנות של המרפאה המטפלת.

לעומת זאת IUI הוא טיפול פוריות שבו זרע מוחדר ישירות לרחם האישה במהלך הביוץ ומקצר את המסע של הזרע אל הביצית. במהלך הביוץ, האישה מייצרת ביצית שנאספת בקצה החצוצרה שם היא ממתינה לפגוש את הזרע. במהלך ההזרעה מפקידים ריכוזים גבוהים יותר של זרע באיכות טובה קרוב למקום שבו הביצית ממתינה, מה שמגדיל את הסיכוי שהביצית והזרע יתאחדו וייווצר הריון. בהליך של הזרעה לא מעורבת שאיבת ביציות ולרוב התהליך קצר ופשוט יותר אך בעל סיכויי הצלחה נמוכים בהרבה מסיכויי ההצלחה של תהליך IVF. 

עומדים בפני קשיי פוריות וזקוקים לסיוע והכוונה? פנו למומחים שלנו במרכז “סורמום” ונשמח לסייע. 

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...