8 דברים שכל פונדקאית צריכה לדעת לפני שהיא יוצאת למסע פונדקאות

ההחלטה להפוך לאם פונדקאית היא החלטה עצומה, חסרת אנוכיות ומשמעותית במיוחד. זוהי הזדמנות לשנות את חייהם של אנשים אחרים בצורה הכי עמוקה שאפשר. עם זאת, כמו בכל אירוע חיים גדול, פונדקאות מגיעה עם האתגרים משלה. לפני שתנקטו בצעד הטרנספורמטיבי הזה, חשוב להכיר היטב את המורכבות הכרוכה במסע הפונדקאות.

1.הבנת תהליך הפונדקאות: סוגים ותהליכים

ניתן לסווג פונדקאות לשני סוגים עיקריים: פונדקאות מסורתית ופונדקאות הריון.

פונדקאות מסורתית: בסוג זה של פונדקאות, הפונדקאית משתמשת בביצית שלה, המוזרעת עם הזרע של האב המיועד או של תורם כך שלפונדקאית יש קשר ביולוגי לילד. פונדקאות זו אינה חוקית במרבית המדינות, בהן גם ישראל ולכן לא ניתן לקיים הליך פונדקאות מסורתית בארץ.

פונדקאות הריון: בשיטה זו, עובר, שנוצר לרוב באמצעות ביצית וזרע של ההורים או התורמים המיועדים או של תורמים, מושתל ברחמה של הפונדקאית. צורה זו של פונדקאות נפוצה יותר בשל היעדר קשר גנטי בין הפונדקאית לילד, מה שיכול לפשט היבטים משפטיים ורגשיים.

כל סוג של פונדקאות כרוך בתהליכים שונים בכניסה להריון ומבחינה משפטית, ובישראל ניתן לערוך רק הסדרי פונדקאות הריון בהן לפונדקאית אין קשר גנטי לעובר. 

2.רכבת ההרים הרגשית: הכנה פסיכולוגית

פונדקאות היא תהליך רגשי באותה מידה שהיא תהליך פיזי. בעוד שהשמחה הטמונה בעזרה ביצירת משפחה היא עצומה, פונדקאיות פוטנציאליות עשויות להתמודד עם רגשות ההתקשרות, המורכבויות של מסירת התינוק ושלל הרגשות שעלולים להתעורר לאחר הלידה.

פגישות ייעוץ רגשי חשובות במיוחד לנשים שעוברות את התהליך הזה. הן מציעות מרחב בטוח להביע דאגות, לבקש עצות ולהתכונן נפשית לשלבים הבאים בתהליך. פונדקאיות יכולות גם להצטרף לקבוצות תמיכה כדי לחלוק חוויות ולאסוף תובנות מאלה שהיו במסעות דומים.

3.ניווט במבוך המשפטי

החוקיות סביב פונדקאות מורכבת ומשתנה באופן משמעותי בהתאם למדינה בה נעשה התהליך. באזורים מסוימים עשויים להיות חוקים נוקשים, בעוד שאחרים עשויים להיות ידידותיים יותר לפונדקאות. בישראל קיימת מסגרת חוקית מסודרת שמאפשרת לבצע הליכי פונדקאות באופן בטוח ומסודר הן עבור הפונדקאיות והן עבור ההורים המיועדים. 

בין אם אתן שוקלות פונדקאות בארץ או פונדקאות בחו״ל, הכרחי להיעזר בסוכנות פונדקאות איכותית ומקצועית ולהתקשר עם עורך דין מנוסה בהסכמי פונדקאות. הם יכולים להדריך אתכן בכל ההיבטים הנוגעים לפונדקאות כגון זכויות הורים, הסכמי פיצויים ואתגרים משפטיים פוטנציאליים. שלב זה מבטיח שהזכויות שלכן ישמרו ושתהיה הבנה ברורה בין כל הצדדים.

4.אבני דרך רפואיות וקריטריונים בריאותיים

פונדקאות דורשת הרבה מגוף האישה. לסוכנויות ולמרפאות יש לרוב קריטריונים בריאותיים מחמירים כדי להבטיח את בטיחות הפונדקאית ואת שלומו של התינוק.

הדרישות הנפוצות כוללות שכבות גיל ספציפיות, היסטוריה נטולת סיבוכים רפואיים משמעותיים והריונות מוצלחים קודמים. כמו כן, כל פונדקאית צריכה לעבור בדיקות רפואיות סדירות, הליכי הפריה חוץ גופית ובדיקות בריאות. כדאי להכיר את ההליכים הללו ולחפש הבהרות בכל פעם שיש צורך בכך.

5.הפן הפיננסי

בעוד שאלטרואיזם הוא גורם שמניע את מרבית הפונדקאיות, פיצוי להפונדקאית הוא היבט חשוב במסע. הפיצוי הכספי שניתן לפונדקאית כולל חשבונות רפואיים, הוצאות משפטיות, הוצאות נסיעה אפשריות, טיפולים אובדן הכנסה ועוד.

חוק הפונדקאות הישראלי מגדיר במדויק את גובה הפיצוי שמגיע לפונדקאית בהתאם לפרמטרים שונים. כמו כן סכומי הפיצוי צריכים להיות מצוינים גם בהסכם הפונדקאות שנערך בין הצדדים.

6.יצירת קשר עם ההורים המיועדים

כל סיפור פונדקאות הוא ייחודי. במיוחד הקשר בין פונדקאיות להורים המיועדים. בעוד שחלקם יוצרים קשרים קרובים ומתמשכים, אחרים עשויים לבחור קרבה מובנית יותר ומרוחקת יותר.

קביעת גבולות, פרוטוקולי תקשורת וציפיות כבר בתחילת המסע המשותף, יכולים למנוע אי הבנות. דיאלוג פתוח מטפח אמון, ויבטיח ששני הצדדים ירגישו מוערכים לאורך המסע.

7.הדינמיקה לאחר מסירת התינוק

לאחר הלידה, מסע הפונדקאות לא מסתיים ברגע אחד. פונדקאיות עשויות להיות מוצפות ברגשות רבים לאחר לידה, כאשר שיקולים בריאותיים עומדים על הפרק וישנן מורכבויות רגשיות של העברת התינוק להורים המיועדים.

מערכות תמיכה הופכות לבעלות חשיבות עליונה בשלב זה. ייעוץ לאחר לידה, בדיקות רפואיות ושמירה על קווי תקשורת פתוחים עם ההורים המיועדים יכולים להועיל. חשוב גם לדון בנושאים כמו הנקה לאחר לידה או סידורי שאיבה מראש כדי שתוכלו להגיע מוכנות היטב לתהליך על כל שלביו.

8.השלכות חברתיות ותרבותיות

פונדקאות, על אף שהיא הופכת מוכרת יותר ויותר, עדיין יכולה להיות מובנת לא נכון בהקשרים חברתיים ותרבותיים שונים. פונדקאיות עלולות להתמודד עם שאלות, תפיסות שגויות, או אפילו שיפוט מצד אנשים מסוימים.

עם מידע מדויק ומעגל חברתי ומשפחתי תומך, תוכלו לפתח “עור עבה” ולהתמודד היטב עם האתגרים החברתיים האפשריים הללו.

לסיכום

הבחירה להיות פונדקאית היא החלטה מונומנטלית, עמוסה ברבדים של אחריות, רגש ותגמול. עם רשת תומכת והצטיידות במידע בכל שלב, תוכלו להפוך את מסע הפונדקאות שלכן לחלק ומספק יותר. זכרו שאקט הפונדקאות הוא עדות ליכולת אנושית מדהימה, לחמלה ולנדיבות. עם הכנה נכונה פונדקאות יכולה להיות אחת החוויות המתגמלות ביותר בחיים.

סוכנות הפונדקאות סורמום מלווה פונדקאיות רבות במסעות הפונדקאות שלהן בארץ ובחו”ל. אנו מספקים רשת תמיכה וביטחון ואת כל השירותים והטיפולים הדרושים לפונדקאית ליצירת הליך פונדקאות טוב יותר. 

אם את שוקלת להיות פונדקאית, צרי איתנו קשר והמומחים שלנו ישמחו לסייע לך בקבלת ההחלטה הטובה ביותר עבורך.

עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.

שיתוף :

מתעניינים בפונדקאות? נשמח אם תשאירו לנו פרטים ונחזור אליכם במהרה...