יש לא מעט זוגות אשר רוצים להביא ילדים לעולם אבל לא יכולים. יש סיבות שונות למה אי אפשר להיכנס להיריון ובניהן ניתן למנות נשים שסובלות מהפלות חוזרות ונשנות ולא יכולות להחזיק את ההיריון, נשים שכניסה להיריון ותקופת ההיריון עלולה לסכן אותן, נשים שאין להן ביציות, שחלות או רחם, נשים שניסו טיפולי פוריות פעם אחר פעם אבל ללא הצלחה, נשים שיש להן בעיות נפשיות והן לא תוכלנה להתמודד עם היריון על כל ההשלכות שלו, וכמובן, זוגות גברים חד מיניים שלא יכולים להביא ילדים בדרך הטבע.
הזוגות הללו יכולים כמובן לאמץ ילד (או לפחות להגיש בקשה ולנסות) אך אימוץ ילד הוא תהליך מורכב שלא כל אחד יכול לעבור וכמובן, אימוץ ילד יכול להיות בגילאים שונים ולאו דווקא מרגע הלידה. הפתרון לזוגות הללו יכול להיות תהליך פונדקאות, תהליך אשר בסופו ייוולד להם תינוק לאחר שהיה ברחמה של אם פונדקאית והוא יהיה ילד ביולוגי לפחות של אחד משני בני הזוג.
סוגי פונדקאות
ישנם שני סוגי פונדקאות – פונדקאות חלקית ופונדקאות מלאה. פונדקאות חלקית היא מצב בו זו שנושאת את ההיריון היא גם האם הביולוגית של התינוק מכיוון שהיא לא רק תורמת את גופה להיריון אלא גם את הביציות שלה, מה שיכול להיות לדוגמא במצב בו יש גבר שרוצה להביא ילד לעולם והוא צריך גם אם פונדקאית וגם ביצית להפרות אותה, ובדרך כלל ההפריה הינה מלאכותית מזרעו של הגבר. הסוג השני של פונדקאות הוא פונדקאות מלאה, מצב בו האם הפונדקאית רק נושאת ברחמה את העובר אך הביצית אינה שלה. ההיריון נוצר על ידי הפרייה חוץ גופית או של זוג שרוצה ילדים אך האישה לא יכולה להיכנס להיריון מכל סיבה או שהביצית היא מתרומה (יש נשים ששואבות ביציות וחלק מהביציות מועברות לתרומה)
התהליך עצמו
תהליך הפונדקאות מתחיל עם ההחלטה של בני הזוג שהם רוצים ללכת על זה. השלב הבא יהיה למצוא מישהי שתסכים להיות אם פונדקאית, מה שבחו”ל הרבה יותר פשוט ובישראל הרבה יותר מורכב. לאחר שנמצאה אם פונדקאית על ידי סוכנות שעוסקת בכך, צריך למלא מסמכים ולעשות זאת כמובן בליווי של עורך דין מומחה בתחום, מסמכים המדברים על הסכומים השונים שיועברו לאם ולסוכנות, על הילד עצמו ועל מי יהיו ההורים שלו לאחר הלידה ועוד דברים רבים והכל חייב להיות מנוסח בצורה משפטית ונכונה. למה? כי בסוף התהליך ההורים רוצים לקבל הכרה כהורים בישראל כמה שיותר מהר, וניסוח של ההסכמים הללו בצורה נכונה יכול להיות קריטי.
בשלב הבא האם הפונדקאית עוברת הכנה מה שיכול להיות טיפול הורמונאלי, תמיכה לצורך עיבוי הרחם והכנתו להיריון וטיפולים שונים, הכול כמובן עם ליווי של רופא מומחה בתחום, רופא שמלווה את ההליך כולו. במקביל, האם הביולוגית תעבור שאיבת ביציות והאב ייתן דגימת זרע, ושני אלו יופרו במעבדה ויוחזרו לרחמה של האם הפונדקאית על מנת שהיא תחזיק אותם בהריון.
בסופו של דבר האם הפונדקאית תלד וההורים המיועדים יצטרכו להוכיח את הורותם. אם הפונדקאות בישראל, אין בעיה וההכרה תהיה מהירה. אם היא בחו”ל, ההורים יצטרכו לעבור בדיקות גנטיות בחו”ל ולשלוח אותם לישראל אלא אם כן הם לא ההורים הביולוגיים ואז הם יצטרכו צו אימוץ. בסופו של התהליך, יהיה זוג הורים מאושרים וילד אחד או יותר קטנים ומתוקים.
ההוצאות הכרוכות בתהליך
הליך פונדקאות הוא יקר מאוד וזו אחת הסיבות שיש לא מעט בני זוג שמעדיפים לעבור אותו בחו”ל ובעיקר באירופה (בארצות הברית ההליך יקר יותר מישראל) בארץ הוא יכול להגיע לכ-250,000 ₪ ובאירופה בין 150,000 ₪ ל-200,000 ₪. לעלות הפונדקאות יש כמה מרכיבים:
- תשלום לפונדקאית – אין ספק שזה החלק הגדול ביותר במימון תהליך הפונדקאות, וזה בהחלט מובן. האישה שמוכנה לפונדקאות מסכנת את עצמה (לכל היריון יש סיכונים) היא צריכה לעמוד במעמסה הפיזית וצריכה לעמוד במעמסה הנפשית. התשלום לפונדקאית אמור להיות משכורת בזמן ההיריון כמו גם סכום מסוים על עצם הפונדקאות ותשלום על תופעות הלוואי שאחר כך.
- תשלום לסוכנות – יש סוכנויות שהמומחיות שלהן היא מדינה ספציפית. תהליך פונדקאות הוא תהליך מורכב וכשעוברים אותו בחו”ל, כדאי שהוא יהיה בליווי של חברה מקצועית שמכירה את החורים המקומיים ויכולה לחסוך לא מעט בלאגן וטרטור.
- שירותים רפואיים – תהליך פונדקאות כולל אין ספור שירותים רפואיים, הן של האם הפונדקאית והן של בני הזוג (שאיבת ביציות, הפרייה וכדומה) יש את השהייה במוסדות הרפואיים, יש ליווי של מומחים ועוד.
- ייעוץ משפטי – ייעוץ וליווי משפטי מתחילים עם ההסכמים שנחתמים – בין ההורים המיועדים לסוכנות וכמובן, בין ההורים לאם הפונדקאית בכל מה שקשור לעתיד. הייעוץ והטיפול המשפטיים ממשיכים עם האישורים המיוחלים על מנת שניתן יהיה להביא את הילד לארץ כדי שניתן יהיה לרשום אותו כאזרח מדינת ישראל.
פונדקאות בישראל
פונדקאות בישראל היא דבר הרבה יותר מורכב מאשר פונדקאות בחו”ל (וכפי שציינו גם יותר יקר ביחס למדינות אירופה) כך לדוגמא בני זוג חד מיניים, לא יכולים לעבור תהליך כזה בישראל. התנאים בישראל הם הגיל של בני הזוג שיכול להיות בין 18 ל-54, שלא יהיה להם עבר פלילי, שגם הם וגם האם הפונדקאית יהיו אזרחי ישראל ובני אותה הדת ועוד הגבלות נוספות מעצם היותה של מדינת ישראל מדינה יהודית.
תהליך פונדקאות הוא אם כן תהליך מורכב, תהליך שמצריך לא מעט כוחות נפשיים, לא מעט סבלנות וגם לא מעט כסף. אך בשביל רבים, הוא האפשרות היחידה להביא ילדים לעולם, מה שהופך אותו לתהליך מדהים שהרפואה המתקדמת מביאה לנו.
עולם הפונדקאות, הרפואה והמשפט משתנה ומתעדכן מעת לעת, ואנחנו משתדלים לעדכן את כל התוכן שלנו בהתאם. עם זאת, משום שאנחנו עובדים בתחום זה כבר שנים רבות ומפרסמים מאמרים מעודכנים לאותו הזמן, ייתכן שפספסנו משהו. כל ההורים המיועדים עוברים איתנו הדרכות עדכניות המתאימות לתקופה הרלוונטית. אנחנו ממליצים להסתמך על הידע המקצועי של היועצות ומנהלות המסלולים שלנו.
האמור מהווה סקירה כללית של הנושאים הרלוונטיים ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ רפואי או לייעוץ בתחום הפונדקאות. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.
מצאתם טעות באחת הכתבות? נשמח לשמוע.